dot. suo proszę o pomoc- pierwszy raz - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 24 lut 2016, 18:33

bardzo proszę bardziej doświadczone osoby w tym temacie o pomoc, ponieważ pierwszy raz mam do czynienia ze specjalistycznymi usługami opiekuńczymi. Sprawa jest taka: matka złożyła wniosek o suo. dziecko ma 9 lat orzeczenie o niepełnosprawności z symbolem P, zaświadczenie od lekarza psychiatry diagnoza: zaburzenia adaptacyjne związane z przebytym silnym stresem. zaburzenia neurologiczne. Dziecko wymaga suo w wymiarze 20 godzin miesięcznie w zakresie: muzykoterapii, choreoterapii, hydroterapii, arteterapii, biofeedback, rytmiki viva, bajkoterapii, sali doświadczania świata, dramy. Treningu relaksującego, wyciszającego, słuchowego, wzrokowego, spostrzegania z elementami SI.
Ćwiczeń kojarzenia, uwagi i pamięci, kinezjologii edukacyjnej, masażu ciała klasycznego, próżniowego i fakturowego.

Od czego w ogóle zacząć. Jest napisane ogólnie 20 godzin w tym zakresie a teraz ile czego i czy jeśli jest orzeczenie to wystarczy żeby przyznać ewentualnie suo dla osób z zaburzeniami psych. i czy musi być to 20 godzin czy może mniej. Może to tendencyjne pytania ale pierwszy raz mam to w pracy.
nknk

Napisano: 24 lut 2016, 19:05

Jeszcze jedno na jaki okres w ogóle ewentualnie przyznać. Jeśli zlecimy to jakiejś firmie to jakich dokumentów muszę żądać, co zawrzeć w umowie. Czy robić zapytanie ofertowe na świadczenie takich usług.
nknk

Napisano: 25 lut 2016, 10:38

ktoś coś podpowie?
nknk

Napisano: 25 lut 2016, 13:49

To nie będzie dla was prosta sprawa. Moja odp. dotyczy suo dla osób z zaburzeniami psychicznymi. Poproś od matki dziecka wniosku o który rodzaj rehabilitacji ona wnioskuje ( niech wybierze te dla niej najważniejsze) i w jakiej ilości godzinowej ( nie musi pokrywać się z zaświadczeniem lekarskim). To będzie Twój punkt wyjścia i do tego będziesz odnosić się w decyzji. Następnie zaświadczenie z pobliskich ZOZ-ów,placówek medycznych czy oni świadczą tego rodzaju usługi finansowane z NFZ. Odpowiedzi pisemne ! To samo z placówką oświatową do której uczęszcza dziecko. Czy oni zapewniają tego rodzaju zajęcia, w jakiej ilości i czy dla tego dziecka. Jeśli masz to pisemnie, to szukasz firm , które świadczą usługi o jakie ubiega się matka i po wyłonieniu tej np. najtańszej możesz przyznać decyzją różnicę w godzinach. Np. NFZ może mu zapewnić 2 godziny w miesiącu np. muzykoterapii. Jego szkoła 3 godziny w m-cu. To ty możesz mu dać resztę do tej ilości o którą wnioskowała matka. Pamiętaj, że suo sa finansowane ze środków własnych gminy. SUO dla osób z zaburzeniami psychicznymi są z budżetu państwa i musisz ustalić o które ubiega się matka. Jeśli te drugie musisz wystąpić do swojego urzedu wojewódzkiego o zapytanie czy to sfinansują.
male

Napisano: 25 lut 2016, 15:28

dziękuję bardzo za podpowiedź, z tego wynika, że będą to suo dla osób z zaburzeniami psychicznymi, dziecko ma orzeczenie z symbolem P, a jak odesłałam Panią żeby na zaświadczeniu lekarskim lekarz wpisał ile godzin czego to lekarz jej powiedział, że tyle zaświadczeń wystawiał i było dobrze
nknk

Napisano: 25 lut 2016, 15:51

Lekarze robią i piszą co chcą, bzdury też. Dlatego ja bazuję na tym co chce i pisze matka. Na wszystkie rodzaje rehabilitacji wymienionych w zaświadczeniu uzyskać usługi jest niemożliwe. Matka ma wybrać najważniejsze i określić rozsądne granice ilości godzin. Dziecko nie wytrzyma 5 godzin codziennie zajęć, i to jeszcze po powrocie ze szkoły. Ponadto liczy się koszt 1 godziny i wasze możliwości finansowe. Jeśli nie dojdziesz do porozumienia z matką, możesz powołać biegłego lekarza, który na wasz wniosek określi potrzeby dziecka w zakresie rehabilitacji. Jako organ dopuszczasz wszystkie dowody mogące pomóc w rozstrzygnięciu sprawy. Ale to jest dużo czasu i pracy. Powodzenia.
male

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x