Proszę o wyjaśnienie kwestii. Do końca stycznia miałam umowę zlecenie-wynagrodzenie 1850 brutto. od 2 lutego jestem zarejestrowana w PUP, bez prawa do zasiłku dla osób bezrobotnych. Wynagrodzenie za miesiąc styczeń otrzymałam na konto bankowe przelewem dnia 8 lutego.
Czy w tym momencie- idąc do Ośrodka Pomocy Społecznej dochód za styczeń powinien być traktowany jako dochód utracony( umowa zlecenie do 31.01.2016 ale wypłata 8 LUTEGO ZA TEN OKRES STYCZNIOWY)? czy dochód za styczeń otrzymany w lutym jest traktowany jako dochód za luty?
wychodzi na to, że w lutym nie miałam dochodu i dochód za styczeń powinien być brany jako dochód utracony-na co wskazuje umowa zlecenia. w miesiącu grudniu wynagrodzenie ze zlecenia otrzymałam 31.12.2015. Jeżeli utraciłam dochód w styczniu, z powodu zakończenia trwania umowy i jestem osobą zarejestrowaną bez prawa do zasiłku dla osób bezrobotnych to powinien dochód styczniowy być uznany za utracony i wtedy powinien pracownik OPS wziąć pod uwagę dochód z miesiąca w którym staram się o pomoc czyli z lutego. tylko czy wynagrdzenie styczniowe wypłacone w lutym jest brane jako dochód styczniowy czy dochód lutowy?
Proszę o wyjaśnienie tej kwestii, i tego czy uznanie dochodu styczniowego za utracony jest zależne od spojrzenia i dobrej woli pracownika socjalnego?
Czy powinnam zgłosić się w marcu dopiero po pomoc,i wtedy dochód z stycznia wypłacony w lutym będzie uznany za dochód utracony?