Czy uznać za dochód utracony? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 24 lut 2016, 12:11

Proszę o wyjaśnienie kwestii. Do końca stycznia miałam umowę zlecenie-wynagrodzenie 1850 brutto. od 2 lutego jestem zarejestrowana w PUP, bez prawa do zasiłku dla osób bezrobotnych. Wynagrodzenie za miesiąc styczeń otrzymałam na konto bankowe przelewem dnia 8 lutego.
Czy w tym momencie- idąc do Ośrodka Pomocy Społecznej dochód za styczeń powinien być traktowany jako dochód utracony( umowa zlecenie do 31.01.2016 ale wypłata 8 LUTEGO ZA TEN OKRES STYCZNIOWY)? czy dochód za styczeń otrzymany w lutym jest traktowany jako dochód za luty?
wychodzi na to, że w lutym nie miałam dochodu i dochód za styczeń powinien być brany jako dochód utracony-na co wskazuje umowa zlecenia. w miesiącu grudniu wynagrodzenie ze zlecenia otrzymałam 31.12.2015. Jeżeli utraciłam dochód w styczniu, z powodu zakończenia trwania umowy i jestem osobą zarejestrowaną bez prawa do zasiłku dla osób bezrobotnych to powinien dochód styczniowy być uznany za utracony i wtedy powinien pracownik OPS wziąć pod uwagę dochód z miesiąca w którym staram się o pomoc czyli z lutego. tylko czy wynagrdzenie styczniowe wypłacone w lutym jest brane jako dochód styczniowy czy dochód lutowy?

Proszę o wyjaśnienie tej kwestii, i tego czy uznanie dochodu styczniowego za utracony jest zależne od spojrzenia i dobrej woli pracownika socjalnego?
Czy powinnam zgłosić się w marcu dopiero po pomoc,i wtedy dochód z stycznia wypłacony w lutym będzie uznany za dochód utracony?
MagdaP

Napisano: 24 lut 2016, 13:36

W m-cu marcu będzie utrata, bo w przypadku utraty dochodu bierze się dochód z miesiąca w którym wpłynął wniosek, więc jeżeli podanie wpływa w lutym to biorę dochody za luty i tu musiałabym doliczyć to więc bez sensu.Podanie w lutym dochody styczniowe, a w marcu utrata
aaaxx

Napisano: 24 lut 2016, 19:09

Z moich wiadomości i tego co przeczytałam wynika,że starając się o świadczenie w formie zasiłku okresowego i zasiłków celowych bierze się pod uwagę dochody z miesiąca poprzedniego, czyli zgłaszam się w lutym po pomoc, i pracownik socjalny bierze pod uwagę dochód z stycznia. jednak z przypadku dochodu, do którego prawo utraciłam-tutaj zakończenie umowy zlecenia- bierze się pod uwagę dochód z miesiąca w którym zgłosiłam się po pomoc. Utraciłam prawo do dochodu z dniem 31.01.2016 roku- i wynagrodzenie za miesiąc styczeń jest w tym wypadku dochodem utraconym... czytałam że nie ma znaczenia data otrzymania wynagrodzenia tylko fakt, że jest to wynagrodzenie należne za dany miesiąc. nie otrzymałam w lutym wynagrodzenia za miesiąc luty, tylko wynagrodzenie za miesiąc styczeń, tak samo jak 31 grudnia otrzymałam wynagrodzenie za miesiąc grudzień.
Proszę o wyjaśnienie tej kwestii, gdyż: w lutym nie otrzymałam wynagrodzenia należnego za miesiąc luty, tylko za styczeń. i jeżeli dopiero w marcu mam zgłosić się po pomoc to nim decyzję OPS wyda, okaże się że bez dochodu jakiegokolwiek byłam a lutym i marcu.
Poza tym nie ma znaczenia czy dochód za styczeń był wypłacony w lutym, czy ostatniego stycznia, gdyż to wynagrodzenie było przeznaczone między innymi w przeważającej części na koszty utrzymania mieszkania i pokrycie rachunków za miesiąc styczeń, a nie luty.
MagdaP

Napisano: 24 lut 2016, 19:12

I dochodu za luty nie mam-ponieważ wynagrodzenie moje ostatnie jest za miesiąc styczeń, czuli nie jest to wynagrodzenie ani za luty, ani z lutego, tylko realnie ze stycznia.
MagdaP

Napisano: 24 lut 2016, 19:19

"Trzeba zwrócić uwagę że stosunek pracy jako źródło dochodu uległ rozwiązaniu. Z tego też powodu dochód ten należy traktować jako dochód utracony..."-umowa zlecenie w moim wypadku była zawarta do dnia 31.01.2016.
"data wypłaty (czy w XII\'13 czy I\'14) nie ma znaczenia - zgodnie z art. 8 ust. 12 u.p.s. W przypadku uzyskania jednorazowo dochodu należnego za dany okres, kwotę tego dochodu uwzględnia się w dochodzie osoby lub rodziny przez okres, za który uzyskano ten dochód. Czyli jeśli wynagrodzenie jest należne za grudzień, to mimo, że wypłata była w styczniu to i tak liczymy to jako dochód grudniowy! Tak samo przy zasiłkach z urzędów pracy - jeśli mamy na zaświadczeniu, że przyznano zasiłek dla bezrobotnych i zasiłek należny za miesiąc styczeń zostanie wypłacony w lutym to i tak traktujemy ten dochód jako styczniowy. "

Więc informacji i zdań na ten temat poruszany przeze mnie jest wiele, więc proszę o poradę.
MagdaP

Napisano: 24 lut 2016, 20:31

W mojej pracy opieramy się na poglądzie Stanisława Niteckiego, autora komentarza ustawy o pomocy społecznej, zgodnie z którym istotna jest data fizycznego otrzymania dochodu.
To znaczy, że że lutym liczylibyśmy Ci normalnie dochód styczniowy (tj. wypłatę za miesiąc grudzień), a dopiero w marcu utracilibyśmy dochód z lutego (tj. wypłatę za styczeń

I tutaj nie ma nic do rzeczy art.8 ust. 12, rozumiesz go opacznie. On ma zastosowanie np. przy jednorazowych nadpłatach za dany okres, premiach za dany okres itp. (np. nadpłata alimentów za 3 mies.). Nie dotyczy wynagrodzenia za pracę, jeśli jest one regularne ( u Ciebie jest - było w styczniu, było w lutym) .

Przy ustalaniu dochodu kwalifikującego Cię do pomocy (tj. czy spełniasz kryterium dochodowe) nie ma znaczenia, co z danym dochodem zrobiłaś, tj. że przeznaczyłaś na zobowiązania styczniowe. Liczy się to, co dostałaś i kiedy.
Rosalie

Napisano: 25 lut 2016, 8:25

oczywiście, że jest to dochód utracony, nie wprowadzajcie ludzi w błąd! Jesteśmy po wielu kontolach, ten temat też był badany, co innego gdyby nabyła Pani prawo do zasiłku dla bezrobotnych, wówczas trzeba by ten dochód policzyć. Pozdrawiam!
Baskaa

Napisano: 25 lut 2016, 9:29

Niewątpliwie jest to dochód utracony, ale w tym przypadku ma zastosowanie art.8 pkt 3 ustawy o pomocy społecznej, mówiący, że w przypadku utraty dochodu bierzemy dochód z miesiąca złozenia wniosku, bez wzgledu na na tytuł i źródło ich uzyskania. jezeli złozyłaś wniosek w lutym, to nalezy wziąć wynagrodzenie, które otrzymałaś w lutym.
Joleczka,

Napisano: 25 lut 2016, 9:47

Zawsze patrzymy na fizyczną wypłatę- jeśli przychodzisz do pomocy w miesiącu lutym a w lutym miałaś wypłacone świadczenie - to nie można mówić o dochodzie utraconym.|Przychodząc w marcu - nie masz już tego dochodu i nie będzie liczony.Do baskaa - zdaje mi się,że to Ty wprowadzasz ludzi w błąd.
abc

Napisano: 26 lut 2016, 9:54

no niestety żadnej informacji pewnej nie uzyskałam. od księgowej dowiedziałam się że jest to wynagrodzenie za miesiąc styczeń,czyli dochód za styczeń. nie jest to wynagrodzenie za miesiąc luty. w tym wypadku-jeżeli bierzemy pod uwagę fakt, że w grudniu otrzymałam wynagrodzenie za grudzień, to w styczniu wynagrodzenia nie miałam...hmm... z drugiej strony na ile ma znaczenie data wynagrodzenia- wynika z tego, że spóźnienie się z należnym wynagrodzeniem za styczeń kilka dni dyskwalifikuje mnie do uzyskania pomocy. i jeżeli faktycznie tak jest, to muszę zmienić albo wycofać prośbę o pomoc, ponieważ wczoraj pracownik socjalny wziął pod uwagę okres kiedy skończyła się umowa zlecenie-31.01.2016 i wynagrodzenie za styczeń, ale nie pytał o datę otrzymania jej. opatrznie to zrozumiałam, ponieważ napisałam w oświadczeniu, że dochodu w miesiącu lutym nie uzyskałam, ponieważ dla księgowej jest to dochód za styczeń. ech.. co w tej sytuacji mam zrobić?
pomijam fakt, że te 8 dni różnicy a terminie wypłaty- uniemożliwia mi staranie się o pomoc, a gdybym wypłatę za styczeń otrzymała 31 stycznia- to wtedy byłby dochód utracony? a jakbym dostała w 1 lutego to już utracony byłby traktowany dopiero w marcu? proszę o wskazówki...
MagdaP

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x