Dotacja na asystenta - jak zaksięgować? - Księgowość

Strona 6 z 10    [ Posty: 91 ]

Napisano: 25 paź 2017, 9:39

...ale proszę pamiętać, że aktualnie w klasyfikacji budżetowej oprócz paragrafu 097 drugim jak się wydaje odpowiednim jest paragraf 246.

Paragraf 246 Środki otrzymane od pozostałych jednostek zaliczanych do sektora finansów publicznych na realizację zadań bieżących jednostek zaliczanych do sektora finansów publicznych. W paragrafie tym ujmuje się również dotacje, o których mowa w art. 411 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 27 kwietnia 2001 r. - Prawo ochrony środowiska.
TWoj
Podinspektor
Od: 10 maja 2016, 15:48
Zajmuję się:

Napisano: 25 paź 2017, 9:58

Jessie pisze:Podobno nie ma głupich pytań tylko są głupie odpowiedzi więc:
Do TWoj: skoro środki z FP mają być wprowadzone do budżetu to ja mam pytanie na jakiej podstawie mają zostać one wprowadzone po stronie dochodowej w organie a w OPS-ach po stronie wydatkowej bez żadnego pisma?

lodzia jak te środki zamierzacie wprowadzić do budżetu?

zosia42 to jest jakieś wyjście z tej sytuacji.

Niezły orzech do zgryzienia jest z asystentem w tym roku. :(
Ja myślę że TWoj ma rację. A środki wprowadzę na postawie umowy zawartej pomiędzy gmina a wojewodą, gdyż tak mamy określoną wysokość środków z FP i źródło finansowania.
biu
Praktykant
Od: 17 paź 2017, 10:03
Zajmuję się: rachunkowością

Napisano: 25 paź 2017, 10:30

Ma ktoś jakieś info od jakiegokolwiek UW jak oni widzą program od strony księgowej?
Przydałoby się jakieś oficjalne stanowisko w tej sprawie.
Jessie
Starszy referent
Od: 19 mar 2017, 13:42
Zajmuję się: FIN

Napisano: 25 paź 2017, 11:17

sląskie - dzwoniłam do swojego UW i powiedziano mi, że w programie nic o tym nie ma, ze to już wynika z ogólnie obowiązujących przepisów i sami mamy sobie to ustalić jak robimy. Dlatego po rozmowie ze skarbnikiem wprowadzamy środki z FP do budżetu.
Crazy29
Stażysta
Od: 16 gru 2014, 9:16
Zajmuję się:

Napisano: 25 paź 2017, 16:43

...uchwała budżetowa stanowi podstawę Waszej działalności.

Amen
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 25 paź 2017, 22:49

Witam
Mam przed sobą wyjaśnienia ministerstwa finansów z czerwca 2009r. dot. zasad finansowania kosztów kształcenia młodocianych pracowników. Jest to jeden z punktów art. 108 ustawy o promocji zatrudnienia... tak samo jak finansowanie kosztów z ustawy o wspieraniu rodziny.
Tam stanowisko jest takie: "Przekazane przez ministra właściwego do spraw pracy środki Funduszu Pracy na rachunek bankowy urzędu wojewódzkiego, a następnie przez wojewodę na wyodrębniony rachunek gminie, nie powinny być ujmowane w budżecie tej gminy. Będą one ujęte w wydatkach Funduszu Pracy w paragrafach...."
Analogicznie środki na finansowanie zadań asystenta też w tym układzie powinny być tak przyjęte. Ujęte zostaną w wydatkach Funduszu Pracy na paragrafie 473 na szczeblu centralnym.

Z tego co słyszałam nie było sprostowania co do tegoż stanowiska ministerstwa.
rena
renata110
Praktykant
Od: 30 lip 2005, 19:50
Zajmuję się:

Napisano: 26 paź 2017, 8:45

mi tez się wydaje że trzeba to wprowadzić do budżetu. Podstawą jest plan finansowy dochodów i wydatków. Więc jak dla mnie nie ma mowy o finansowaniu pozabudżetowym.
mk1
Podinspektor
Od: 05 kwie 2017, 14:09
Zajmuję się: księgowa

Napisano: 26 paź 2017, 12:23

z tego pisma jasno wynika, że nie wprowadzamy do budżetu i księgujemy pozabudżetowo
gumi
VIP
Od: 17 mar 2015, 8:57
Zajmuję się:

Napisano: 27 paź 2017, 9:12

...a z pisma RIO, które też jest wyżej zacytowane wynika co innego. Że ma być w budżecie.

Porażające jest co innego.

Zapis ustawowy jest klarowny, a mówi on że podstawą gospodarki budżetowej jest u Was uchwała budżetowa. A Wy pism szukacie. A oba są stare sprzed obecnej UOFP.

Pokazałem wyżej link do ustawy budzetowej i zadam gumi pytanie:

czy skoro FP jest ujęty w ustawie budzetowej na rok 2017 to czy gumi ma prawo wykonywać w swojej opolskiej gminie i w swoim OPS budżet panstwa i ujmować środki FP pozabudżetowo?
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 27 paź 2017, 10:50

TWoj, już dawno skończyłam z Tobą dyskutować, ale po raz ostatni skomentuję: jestem po rozmowie ze Skarbnikiem i okolicznymi gminami i będę robić tak jak mi radzą, nieważne, czy ktoś traktuje to jako dobrze robione czy źle. Skłaniam się do księgowania pozabudżetowo, bo nawet nasz UW nie przysłał nam pisma odnośnie zwiększenia planów. Poza tym wolę robić tak jak inne ośrodki w okolicy. I zaraz pewnie napiszesz, że niezgodnie z ustawą, itp. najwyżej pójdę siedzieć, bo pewnie inne rzeczy też mam źle i nic innego niż więzienie mnie nie czeka.
gumi
VIP
Od: 17 mar 2015, 8:57
Zajmuję się:

Strona 6 z 10    [ Posty: 91 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x