Witam! jestem nowa w KDR i mam pytanie, kiedy otrzymujemy dotację środków na realizację KDR na 2020r.? czy my sami określamy zapotrzebowanie na środki na rok i na jakiej podstawie to robimy, proszę pomóżcie
u nas środki przychodzą kilka razy w roku. najpierw ustala to sobie ministerstwo (chyba), a potem wrzucają parę razy w roku do CAS sprawozdania gdzie się wypełnia czasem wykorzystanie środków, czasem planowanie, a czasem obydwie rzeczy. wykorzystanie to na podstawie raportów, a zapotrzebowanie... z głowy pierwszy kawałek dotacji dostajemy zazwyczaj w marcu (np. styczeń i luty br. nie było jeszcze nic). w CAS jeszcze początkiem marca też nic nie było, pewnie w kwietniu coś wrzucą. ale cóż tam, mi jeszcze sprawka za 2019 nie zatwierdzili
Dotacja wpływa do mojego Urzędu na początku każdego miesiąca, nic nie wyliczam po prostu wpływa tyle ile zrobiłam wniosków w poprzednim miesiącu. Mniej więcej we wrześniu/październiku przychodzi pismo CASem, żeby zaprognozować ile jeszcze potrzebujemy dotacji do końca roku.