zmiana miejsca zamieszkania - co we wniosku - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 20 mar 2020, 13:53

gmina dużo, wniosków dużo, i niby powinno się już być obytym w temacie, ale współpracownicy, którzy wnioski przyjmują i mają do czynienia z KDR dużo dłużej niż ja, wprowadzają mnie czasem w tak zwany stan: ?????

część członków rodziny zmienia miejsce zamieszkania - do mojej gminy wprowadza się matka i dwójka dzieci. we wniosku mam tylko tą trójkę osób z zaznaczoną opcją "członek rodziny, który był wcześniej posiadaczem", bez załącznika o władzy rodzicielskiej. oczywiście system znajduje delikwentów w systemie, pewnie nie będzie problemu z rozpatrzeniem wniosku, ale niech ktoś mnie utwierdzi w tym, jak taki wniosek ma być wypełniony. czy nie powinno być zaznaczone zwykłe "wnoszę o przyznanie"jak dla zupełnie nowej rodziny, wszyscy członkowie (ci, co się nie przeprowadzili "nie wnoszę" i ich innogminny adres) oraz oświadczenie/a o władzy rodzicielskiej? ja poprzedniego wniosku nie mam więc z mojej dokumentacji nie wynika to, że karta się należy, bo nawet nie mam we wniosku trójki uprawnionych dzieci...

nie udało się odszukać takiego tematu na forum, bo zazwyczaj pytania są o anulowanie Kart, więc będę wdzięczna za podzielenie się wiedzą i doświadczeniami ;)
rikli
Referent
Od: 15 maja 2019, 10:25
Zajmuję się: KDR

Napisano: 23 mar 2020, 8:42

Pewnie, ze masz rację.
Z tego co napisałeś tej rodziny nie ma w twoim systemie. Dla ciebie jest to zupełnie nowa rodzina. Po pierwsze "część członków rodziny" powinna zgłosić w tamtej Gminie, że zmieniła miejsce zamieszkania. W praktyce jeśli tego nie zrobią (A POWINNI) to karty unieważnią się w systemie w momencie, gdy wydasz "nowe" karty - nie w momencie przyznania. Wiem, że niektóre Gminy wysyłają pisma do innych Gmin, że wpłynął taki wniosek i, że karty zostaną unieważnione (gdzieś było w temacie na forum, poszukaj).

Dla ciebie nowa rodzina to jest. Więc "Wnoszę" dla osób z twojej Gminy, a "Nie wnoszę" dla osób które mieszkaja w "starej - innej" Gminie. Chodzi o to, że ty musisz sprawdzić czy ta karta faktycznie się należy. A, że ktoś ci napisał inaczej to się pomylił i tyle. Było sporo tematów o tym na forum, ale musiałbyś poszukać.

W skrócie - jest dokładnie tak jak napisałeś.

PS. Przeczytaj odnośnie "pisma" wniosek-z-innej-gminy-207281340#p207707950
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Napisano: 23 mar 2020, 9:38

No i sama się zgadzam z tym wszystkim haha tylko tak jak mówiłam, czasami dostaję do łapy taki wniosek, że się zaczynam zastanawiać czy to ja czegoś źle nie robię... także, niestety, będzie trzeba napisać wezwanie, a obecna sytuacja temu nie sprzyja, no ale trudno ;)
wszystkie inne szczegóły znam lub odszukałam właśnie tu na forum, ale sam wygląd wniosku umknął mym oczom. dziękuję za utwierdzenie mnie w dobrych przekonaniach!
ps. zawsze mówię, żeby przy przyjmowaniu wniosków sprawdzać wnioskodawcę w systemie. wtedy zawsze pojawiają się jakieś pytania, bo strona nie zawsze jasno sytuację przedstawi :) może tutaj tego zabrakło :P
rikli
Referent
Od: 15 maja 2019, 10:25
Zajmuję się: KDR

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem