dotacja z UE na rozpoczęcie działalności gosp. - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 02 kwie 2014, 12:48

witam
mój mąż w marcu otrzymał dotację UE na rozpoczęcie działalności 21 900zł(oczywiście całe musiał wydać na zakup sprzętu) w GOPS Pani Urzędniczka poinformowała nas, że nie możemy już ubiegać się o dodatek mieszkaniowy, ponieważ nasz dochód przekroczył kryterium dochodowe. Jak dla mnie to absurd przecież mąż co do grosza musiał rozliczyć się z tych pieniędzy. Czy ona miała rację i ta dotacja wlicza się do naszego dochodu branego pod uwagę przy wyliczaniu dodatku mieszkaniowego. Bardzo proszę o odpowiedź. pozdrawiam Edyta
~Edyta

Napisano: 02 kwie 2014, 13:28

czy ktoś może mi odpowiedzieć?bardzo prosze
~Edyta

Napisano: 02 kwie 2014, 14:24

Urzędniczka ma rację. Definicja dochodu jest taka: za dochód uważa się wszelkie przychody po odliczeniu kosztów ich uzyskania i skladek ZUS. Dalej są środli wyłączone, ale dotacja na rozpo0częcie działalności nie jest tam wymieniona. Nie ma znaczenia na co te srodki zostały przeznaczone. Jeśli mąż otrzymał w 3 ostatnich miesiącach to nalezy doliczyć do dochodu. Proponuję odczekać kilka miesięcy.

Miałam podobną sprawe z dopłata do turnusu rehabilitacyjnego z PCPR odwolanie strony trafiło do SKO a następnie WSA i decyzja została podtrzymana. Dofinansowanie, również było na konkretny cel a jednak stanowiło dochód.
~BooBoo

Napisano: 02 kwie 2014, 14:29

dziekuję za odpowiedź w takim razie odczekamy te 3 miesiące...
~Edyta

Napisano: 02 kwie 2014, 14:33

czyli kiedy możemy składac, żeby ominąć ten dochód?dotacja wpłynęła 5marca
~Edyta

Napisano: 02 kwie 2014, 15:06

w lipcu. wtedy dochody za czerwiec, maj, kwiecien
~kinia

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x