dotyczy FA ale tam trudno o odp. ;) - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 31 mar 2014, 17:19

Witam. Wiem, że tonie ten dział, ale tam jest trudno uzyskać odpowiedź więc może tu mi ktoś pomoże.
Klientka pobiera ŚR i FA na nieletnią córkę. Przysłała mi pocztą rezygnację ze świadczeń od 01-04-2014 bo wyjeżdża za granicę. Nie napisała czy do pracy (choć pewnie tak jest bo już w poprzednich latach tak wyjeżdżała tylko, że wtedy nie pobierała FA). Rodzinne wiem, że uchylam i po sprawie (prawie bo jeszcze koordynacja), ale co z FA? Uchylam tylko powołując się na rezygnację czy może przywołać też art. 1a ust. 2, że nie zamieszkuje na terenie RP przez okres świadczeniowy?
~anka

Napisano: 31 mar 2014, 17:28

może źle patrzę ale nie zauważyłam tam tego pytania...
możesz ale po co? przychylasz się do wniosku strony i koniec
~ja

Napisano: 31 mar 2014, 17:29

wystarczy że uchylisz na jej prośbę nie ważna przyczyna
~ala

Napisano: 31 mar 2014, 21:40

a skad wiadomo ze to ta osoba napisala?? kazdy se moze napisac i wyslac .to ja napisze za osobe ktora znam z imienia nazwiska adres itp wysle se to i wstrzymaja tej osobie .brak slow.
~lucyna

Napisano: 01 kwie 2014, 9:55

@lucyna
\"a skad wiadomo ze to ta osoba napisala??\"
dlatego, ze zgodnie z art. 63 § 1 kpa podania (żądania, wyjaśnienia, odwołania, zażalenia) mogą być wnoszone pisemnie, telegraficznie, za pomocą telefaksu lub ustnie do protokołu, a także za pomocą innych środków komunikacji elektronicznej przez elektroniczną skrzynkę podawczą organu administracji publicznej utworzoną na podstawie ustawy z dnia 17 lutego 2005 r. o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne.
Obowiązek osobistego stawiennictwa istnieje bodajże tylko przy dowodach osobistych.
Oczywiście, jeśli masz watpliwości co do faktu, ze wysłała to osoba uprawniona, możesz to weryfikowac, ale nie możesz wymagać osobistego stawiennictwa dla każdej czynności.

"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x