Niebieskie Karty - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 24 sty 2023, 13:54

Mam pytanie do pracowników socjalnych. Mam około 10 rodzin, w których jest rozpoczęta procedura NK i które są objęte pracą socjalną. W większości są to rodziny, które pracują zawodowo. Zarówno sprawca jak i poszkodowana. Nasz Ośrodek czynny jest do 16:00. Panowie często pracują w delegacji, zjeżdżają do domu tylko w weekendy, co drugi tydzień,. Nie raz są tylko obecni w niedzielę. Czy starczy jeśli będę prowadzić z nimi Pracę socjalną tylko przez telefon. Nie jestem w stanie w inny sposób. Pracuje od pon. do pt. od 8:00 do 16:00. Czy to będzie poprawne , jeśli nie będę jeździć do tych osób na miejsce, tylko będę do nich dzwonić?
Z góry dziękuję za pomoc.
look123
Stażysta
Od: 14 sty 2019, 12:09
Zajmuję się: PS

Napisano: 25 sty 2023, 18:21

jak się nie da inaczej...
ja jedynie wiedząc o aktywności zawodowej osób z NK wysyłam zaproszenia/wezwania z terminami w poniedziałek lub piątek ( lub dogodnie dla wzywanej osoby ). Żeby po prostu mieć podkładkę. Wszak każdy z nas ma urlop. więc mogą go wziąć - w ważnej przecież sprawie.
Jeśli delikwent się nie pojawi, to można wtedy nawiązać kontakt telefoniczny, opisując sytuację.
A pojechać też można do miejsca zamieszkania. Nie raz okazywało się, że dana osoba jakimś cudem była w domu, pomimo zapowiedzi nieobecności.
Ab alio expectes, alteri quod feceris
malinkka
Referent
Od: 28 gru 2018, 10:20

Napisano: 01 lut 2023, 11:57

Proszę nie zapominać też, że w Zespole jest dzielnicowy (nie rzadko kurator, który ma rodzinę pod kuratelą) więc oni powinni odwiedzać rodzinę i monitorować ją w środowisku domowym.
mikannn
Referent
Od: 17 mar 2017, 15:01

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x