dożywianie
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Księgowość
- Kontakt:
dożywianie
Mam pytanko w 2024 roku późno przysłali mi dotacje na program posiłek w domu i w szkole (plan mam ale fizycznie pieniądze przyszły w V) i zdołaliśmy do IV wykorzystać plan na własne . I w związku z tym aby ludzie nie byli w plecy postanowiliśmy pokrywać z 85214 a jak oddali to zrefundowałam środki. Czy mogłam tak zrobić
-
- Stażysta
- Kontakt:
Re: dożywianie
Ktoś pomoże 

-
- Podinspektor
- Zajmuję się: płace, księgowość
- Kontakt:
U mnie posiłek w szkole i w domu jest w rozdziale 85230 i mam podział na własne i z dotacji. Dopóki nie przyjdą środki z dotacji, to płacę z własnych, a potem płacę z dotacji, jak już przyjdą środki.
Ja bym z 85214 nie płaciła, przeniosłabym plan z 85214 na zwiększenie 85230 na własnych..Ale skoro tak poszło, to przecież już się z tym nic nie zrobi.
Ja bym z 85214 nie płaciła, przeniosłabym plan z 85214 na zwiększenie 85230 na własnych..Ale skoro tak poszło, to przecież już się z tym nic nie zrobi.
-
- Stażysta
- Kontakt:
ale czy to jest naruszenie dyscypliny finansów publicznych, będę miała z tego kontrolę i trochę się boję
Nie wiem czy szukać nowej pracy

-
- Podinspektor
- Zajmuję się: płace, księgowość
- Kontakt:
Bez przesady, każdy popełnia błędy. Najwyżej wpiszą w zaleceniach, że ma być inaczej. Wszystko zależy od osoby kontrolującej, nie ma co panikować.joyd84 pisze: 03 lut 2025, 13:15 ale czy to jest naruszenie dyscypliny finansów publicznych, będę miała z tego kontrolę i trochę się bojęNie wiem czy szukać nowej pracy
-
- Stażysta
- Kontakt:
Jest to moja pierwsza kontrola i się jej po prostu boję
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Główna Księgowa
- Kontakt:
Też mam taki podział w 85230, tak jak zasiłki okresowe też są z własnych i z dotacji. Natomiast w zadaniach zleconych nie powinno być środków własnych.mgops7 pisze: 03 lut 2025, 11:24 U mnie posiłek w szkole i w domu jest w rozdziale 85230 i mam podział na własne i z dotacji. Dopóki nie przyjdą środki z dotacji, to płacę z własnych, a potem płacę z dotacji, jak już przyjdą środki.
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: Główny księgowy GOPS
- Kontakt:
Teoretycznie mogłaś zrobić zmianę w planie i zmniejszyć zas. celowe 85214 a dać na 85230 ale myślę że nie jest przestępstwem jeśli zrefundowałaś jak doszła dotacja.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: księgowość
- Kontakt:
a pokrywałaś z 85214 ale własnych? bo pewnie to też ma znaczenie. Daj znać po kontroli czy bardzo krzyczeli za taki ruch na kontach. Nam nie brakowało więc nie mieliśmy tego problemu.
-
- Stażysta
- Kontakt:
Witam, przeżyłam kontrolę i mi żadnych uchybień nie stwierdzono. Ale niestety w związku z złą interpretacją przepisów przez naszego prawnika mamy dotację wykorzystaną z niezgodnie z przeznaczeniem. Rozmawiałam z Panią Skarbnik i ona powiedziała że zwrot pójdzie z moich paragrafów i ja mam znaleźć pieniądze na należność główną i odsetki. Pieniądze już mam tylko teraz zastanawiam się nad paragrafem. Mam dokonać zwrotu na podstawie art 169 o finansach publicznych a paragraf 291 - Zwrot dotacji oraz płatności wykorzystanych niezgodnie z przeznaczeniem lub wykorzystanych z naruszeniem procedur, o których mowa w art. 184 ustawy, pobranych nienależnie lub w nadmiernej wysokości. Paragraf obejmuje zwroty dotacji oraz zwroty płatności, o których mowa w art. 186 pkt 2 ustawy.
Więc teraz zastanawiam się jaki paragraf mam użyć
Więc teraz zastanawiam się jaki paragraf mam użyć

Oprócz dożywianie - Księgowość przeczytaj również:
Umowa zlecenie, zus
Środki AOON wykazywane na koniec roku w Rb-N
Kompensata
Schemat księgowanie składek społecznych i zdrowotnych od podopiecznych
zapytanie CAS - rozliczenia
Opieka 75+ - odpłatność
Poszukiwany prawnik do konsultacji
bon energetyczny
0,3 % do urzędu skarbowego