dożywianie

Wybrane tematy:
Ukraina-nowa klasyfikacja budżetowa Czyste powietrze Wynagrodzenie AOON Św. Wychow. - pracownik , czy zmieniacie stanowisko ile przechowujecie schronienie z usługami opiekuńczymi
joyd84
Stażysta
Zajmuję się: Księgowość
Kontakt:

dożywianie

Post autor: joyd84 »

Mam pytanko w 2024 roku późno przysłali mi dotacje na program posiłek w domu i w szkole (plan mam ale fizycznie pieniądze przyszły w V) i zdołaliśmy do IV wykorzystać plan na własne . I w związku z tym aby ludzie nie byli w plecy postanowiliśmy pokrywać z 85214 a jak oddali to zrefundowałam środki. Czy mogłam tak zrobić
joyd84
Stażysta
Kontakt:

Re: dożywianie

Ktoś pomoże :?:
mgops7
Podinspektor
Zajmuję się: płace, księgowość
Kontakt:

Post autor: mgops7 »

U mnie posiłek w szkole i w domu jest w rozdziale 85230 i mam podział na własne i z dotacji. Dopóki nie przyjdą środki z dotacji, to płacę z własnych, a potem płacę z dotacji, jak już przyjdą środki.
Ja bym z 85214 nie płaciła, przeniosłabym plan z 85214 na zwiększenie 85230 na własnych..Ale skoro tak poszło, to przecież już się z tym nic nie zrobi.
joyd84
Stażysta
Kontakt:

ale czy to jest naruszenie dyscypliny finansów publicznych, będę miała z tego kontrolę i trochę się boję :?: Nie wiem czy szukać nowej pracy
mgops7
Podinspektor
Zajmuję się: płace, księgowość
Kontakt:

Post autor: mgops7 »

joyd84 pisze: 03 lut 2025, 13:15 ale czy to jest naruszenie dyscypliny finansów publicznych, będę miała z tego kontrolę i trochę się boję :?: Nie wiem czy szukać nowej pracy
Bez przesady, każdy popełnia błędy. Najwyżej wpiszą w zaleceniach, że ma być inaczej. Wszystko zależy od osoby kontrolującej, nie ma co panikować.
joyd84
Stażysta
Kontakt:

Jest to moja pierwsza kontrola i się jej po prostu boję
GK.OPS
Praktykant
Zajmuję się: Główna Księgowa
Kontakt:

Post autor: GK.OPS »

mgops7 pisze: 03 lut 2025, 11:24 U mnie posiłek w szkole i w domu jest w rozdziale 85230 i mam podział na własne i z dotacji. Dopóki nie przyjdą środki z dotacji, to płacę z własnych, a potem płacę z dotacji, jak już przyjdą środki.
Ja bym z 85214 nie płaciła, przeniosłabym plan z 85214 na zwiększenie 85230 na własnych..Ale skoro tak poszło, to przecież już się z tym nic nie zrobi.
Też mam taki podział w 85230, tak jak zasiłki okresowe też są z własnych i z dotacji. Natomiast w zadaniach zleconych nie powinno być środków własnych.
monia77
Podinspektor
Zajmuję się: Główny księgowy GOPS
Kontakt:

Post autor: monia77 »

Teoretycznie mogłaś zrobić zmianę w planie i zmniejszyć zas. celowe 85214 a dać na 85230 ale myślę że nie jest przestępstwem jeśli zrefundowałaś jak doszła dotacja.
cus_2024
Stażysta
Zajmuję się: księgowość
Kontakt:

Post autor: cus_2024 »

a pokrywałaś z 85214 ale własnych? bo pewnie to też ma znaczenie. Daj znać po kontroli czy bardzo krzyczeli za taki ruch na kontach. Nam nie brakowało więc nie mieliśmy tego problemu.
joyd84
Stażysta
Kontakt:

Witam, przeżyłam kontrolę i mi żadnych uchybień nie stwierdzono. Ale niestety w związku z złą interpretacją przepisów przez naszego prawnika mamy dotację wykorzystaną z niezgodnie z przeznaczeniem. Rozmawiałam z Panią Skarbnik i ona powiedziała że zwrot pójdzie z moich paragrafów i ja mam znaleźć pieniądze na należność główną i odsetki. Pieniądze już mam tylko teraz zastanawiam się nad paragrafem. Mam dokonać zwrotu na podstawie art 169 o finansach publicznych a paragraf 291 - Zwrot dotacji oraz płatności wykorzystanych niezgodnie z przeznaczeniem lub wykorzystanych z naruszeniem procedur, o których mowa w art. 184 ustawy, pobranych nienależnie lub w nadmiernej wysokości. Paragraf obejmuje zwroty dotacji oraz zwroty płatności, o których mowa w art. 186 pkt 2 ustawy.
Więc teraz zastanawiam się jaki paragraf mam użyć :?:
ODPOWIEDZ