Witam, mam cudzoziemca - Ukrainiec,-który złożył podanie o dożywianie dzieci w szkole. Pan od 3 lat przebywa w Polce i tu pracuje oraz ma kartę stałego pobytu. Żona z dziećmi przyjechała 2 tyg. temu i nie mają jeszcze żadnych dokumentów, oprócz nadanego nr PESEL. Zastanawiam się , czy w takiej sytuacji mogę przyznać dożywianie dla tych dzieci? dzieci są już zapisane do szkoły wiec myślę,że chyba tak ale chce się upewnić...
moim zdaniem nie możesz do momentu otrzymania przez każdego osobno dokumentów zgodnie z art. 5 uops tj. cudzoziemcom mającym miejsce zamieszkania i przebywającym na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej:
a) na podstawie zezwolenia na pobyt stały, zezwolenia na pobyt rezydenta długoterminowego Unii Europejskiej, zezwolenia na pobyt czasowy udzielonego w związku z okolicznością, o której mowa w art. 159 ust. 1 pkt 1 lit. c lub d lub w art. 186 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 12 grudnia 2013 r. o cudzoziemcach (Dz. U. z 2017 r. poz. 2206 i 2282 oraz z 2018 r. poz. 107, 138 i 771), lub w związku z uzyskaniem w Rzeczypospolitej Polskiej statusu uchodźcy lub ochrony uzupełniającej,
b) w związku z uzyskaniem w Rzeczypospolitej Polskiej zgody na pobyt ze względów humanitarnych lub zgody na pobyt tolerowany - w formie schronienia, posiłku, niezbędnego ubrania oraz zasiłku celowego;