Witam, jestem niepracującą mamą dwójki dzieci - synek w tym roku idzie do przedszkola i do tej pory na niego otrzymywałam świadczenie 500+ oraz alimenty z funduszu alimentacyjnego. Synek jest z mojego pierwszego małżeństwa. Jestem teraz w nieformalnym związku i mamy kilkumiesięczną córeczkę. Na nią nie pobieram żadnych świadczeń, ponieważ partner płaci na jej utrzymanie. Mój partner pracuje za granicą, za kilka dni bierzemy ślub cywilny, ale ja pozostaję z dziećmi w Polsce. Zmienia się status rodziny. Z jakich świadczeń mogę nadal skorzystać, gdyż świadczenia na synka kończą mi się we wrześniu i nie wiem jakie dokumenty mogłabym złożyć.
Mam pytanie, czy jako mieszkająca w Polsce z mężem pracującym w Niemczech mogę starać się o świadczenia nadal na synka czy zamiast tego powinnam złożyć dokumenty do tzw. Familienkasse o kindergeld? Bardzo bym prosiła o pomoc gdzie zwrócić się ze wszystkimi formalnościami.
Dodam jeszcze, że synek nie jest przysposobiony w tej chwili przez mojego partnera, ale po ślubie będzie się o to starał.
Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję za wszelkie informacje.