Ja również wpisuję uchwałę- jak pisałem wczesniej UW też stoi na takim stanowisku- a dziś dorwałem prawnika z UG który powiedział tak nad niekonstytucyjnością tej uchwały to niech się zastanawiają teoretycy a nie praktycy i zrobił mi cały wykład na zasadzie po nitce do kłębka , że Uchwała Rady Ministrów jest , jednak przepisem prawa i należy go wpisać do podstawy prawnej decyzji
I proponuję taką podstawę- proszę o opinię:
Na podstawie art. 17 ust. 1 pkt 3 i pkt 14, art. 36 pkt 2 lit. j, art. 48 ust. 1, ust. 5, ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (tekst jednolity Dz. U. z 2013 r., poz. 182 z późn. zm.),art.136 ust.2 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009r. o finansach publicznych ( Dz.U. z 2013r. poz. 885 i 938) w związku z Uchwałą Nr 221 Rady Ministrów z dnia 10 grudnia 2013r. w sprawie ustanowienia wieloletniego programu wspierania finansowego gmin w zakresie dożywiania ;Pomoc państwa w zakresie dożywiania na lata 2014 2020 (Monitor Polski z dnia 17 grudnia 2013r. poz. 1024) oraz art. 104ustawy dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego (tekst jednolity Dz. U. z 2013 r. poz. 267 z późn. zm.)
Tomas zwracam honor właśnie dostałem maila ze swojego UW - ma być art. 17 ust. 1 pkt 3 i 14 UOPS i uchwała Rady Ministrów (dla mnie jako prawnika bzdura ale mam przynajmniej \"tyłochron\"). Jest jeszcze info, że na stronie MPIPS ma być oficjalny komunikat w tej sprawie.
Pomawiam pytanie czy w przypadku dzieci i uczniów dożywianych na wniosek dyrektora szkoły lub przedszkola obowiązuje kryterium do 150%, czy też wystarczy że występuje w rodzinie szczególnie uzasadniony przypadek a kryterium 150% nie ma znaczenia.
nie obowiazuje przecież nie ma dokumentów,decyzji,kryterium,wywiadu-tylko pismo ze szkoły jest podstawą
do przyznania tej formy pomocy a obecnie jeszcze wymóg programu osłonowego