hehe no jeł,opy były są i będą ale martw mnie to co wyżej było, bez odpowiednich uchwał rady gminy jesteśmy w punkcie wyjścia, jak dobrze pójdzie od połowy lutego będzie można żywić bezdecyzyjnie czy przyznawać posiłek rodzinom z kryterium pow. 100%
weszłam na forum, i doznałam szoku, bo w jakim ja ośrodku pracuję? u mnie decyzje na obiady wydawane są na cały okres szkolny tj. od wrzesnia 2013 r do czerwca 2014 r, i kierownicy nic nie mówią, że coś nie halo, no ciekawa jestem jak co z tymi już wydanymi decyzjami. my, pracownicy socjalni już się nic nie odzywamy, bo za każdym razem jak wskazujemy błedy, to mamy po premii.
no poczekam do stycznia,
do zdziwionej my też wydawaliśmy decyzje od września do czerwca a po 6 m-cach wywiad kontrolny ale w tym roku wydaliśmy decyzje do 31.12.2013 r. ponieważ program obowiązywał do 31.12.2013 r. zrobiłyście gafę.
Dodam jeszcze, ze wskazowki na stronie MPiPS nie są przez nikogo podpisane.
A na podstawie art. 96 ust 4 nie można podnieść kryterium dla posiłków bo posiłki nie są POMOCĄ RZECZOWĄ
Zgodnie z art. 36 pkt 2) świadczenia pieniężne to:
e) pomoc rzeczowa
i) posiłek
Wskazówki mowią, ze mozna podniec kryterium na podstawie art. 96 ust. 4 a przepis ten nie mowi nic o posiłkach, a o pomocy rzeczowej, która nie jest posiłkiem !
art. 96 ust 2. 2. Wydatki na usługi, pomoc rzeczową, zasiłki na ekonomiczne usamodzielnienie, zasiłki okresowe i zasiłki celowe przyznane pod warunkiem zwrotu podlegają zwrotowi w części lub całości, jeżeli dochód na osobę w rodzinie osoby zobowiązanej do zwrotu wydatków przekracza kwotę kryterium dochodowego.
ust 4. 4. Rada gminy określa, w drodze uchwały, zasady zwrotu wydatków za świadczenia z pomocy społecznej, o których mowa w ust. 2, będących w zakresie zadań własnych.