hej aga
podałem już cały wzór decyzji, jest na 8 odsłonie forum
w podstawie prawnej podałem jedynie uchwałę Rady Ministrów
co do tej opinii radcy prawnego:
tak \"lupi\" zgadzam się z radcą prawnym, nie mniej jednak musi mieć na uwadze fakt taki, iż za chwilkę urzędy wojewódzkie będą dawały do podpisania umowy i prawdopodobnie z umów będą wynikały zapisy tejże uchwały. Tak przynajmniej sądzę na ten temat. Wiesz Wojewoda może różne umowy z gminami podpisywać na realizację rządowych programów. Faktem oczywiście jest to, że niestety umowa taka powinna być już podpisana 2 stycznia, aby móc ją realizować, a tutaj taka rzecz się nie stała.
Ponownie mechanizmy rządowe zawiodły, a ucierpią na tym tylko dzieci.
Powiem szczerze jestem zawiedziony całą sytuacją.
Napiszę dzisiaj pismo do jednego z posłów. Zawsze mi pomagał w ekspresowym tempie. Mam nadzieję, że i tym razem zrobi to szybko i bez problemu. O załatwieniu sprawy wszystkich powiadomię.
pozdrawiam noworocznie
tattoo, sensownie piszesz, dzięki. Mimo wszystko skonstruowałam uchwałę dotyczącą zas. celowych, okresowych,posiłków, pomocy rzeczowej i świadczenia pienieznego.Radca prawny zaparafował.
jak możesz to wrzuć uchwałę na forum ogólne
dzielmy się informacją ...dzisiaj ja - jutro Ty
czyli rozumiem, że będziecie to podwyższone kryterium stosować dla wszystkich klientów na każdy zasiłek niezależnie od celu przyznania (zakup opału, dopłaty do czynszu, itp.)?
i jeszcze jedno mam pytanie do wwz
rozumiem, że uchwałą dotyczy tylko zasiłków na zakup żywności lub posiłku?
no bo rozumiem, że posiłek w szkole nie może być objęty uchwałą o podwyższeniu kryterium bo to nie jest ani zasiłek celowy ani okresowy
w sprawie: podwyższenia kryterium dochodowego uprawniającego do uzyskania
wsparcia w ramach programu \"Pomoc państwa w zakresie dożywiania\"
oraz pomocy dla dzieci i uczniów w formie posiłku udzielanej na wniosek
dyrektora szkoły lub przedszkola.
Na podstawie art. 18 ust. 2 pkt 15 ustawy z dnia 8 marca 1990r. o samorządzie gminnym
( Dz. U. z 2013r., poz. 594 ze zm. ), art. 8 ust. 2, art. 17 ust.2 pkt 4, art. 96 ust. 4 ustawy
z dnia 12 marca 2004r. o pomocy społecznej ( Dz. U. z 2013r., poz. 182 ze zm. )
Rada .......................
uchwala co następuje:
§ 1. Podwyższa się kryterium dochodowe do wysokości 150 % kryterium ustawowego
dla osób samotnie gospodarujących oraz dla osób w rodzinie, uprawniające osoby
i rodziny do uzyskania wsparcia w formie świadczenia pieniężnego na zakup posiłku
lub żywności, do udzielenia posiłku albo świadczenia rzeczowego w postaci produktów
żywnościowych w ramach wieloletniego programu wspierania gmin w zakresie
dożywiania „Pomoc państwa w zakresie dożywiania”.
§ 2. Do wysokości 150% kryterium dochodowego nie żąda się zwrotu wydatków
dokonanych w ramach programu „Pomoc państwa w zakresie dożywiania”
za udzielone świadczenie pieniężne na zakup posiłku
lub żywności, za udzielony posiłek, za udzielone świadczenie
rzeczowe w postaci produktów żywnościowych.
§ 3. Na wniosek dyrektora szkoły lub przedszkola udziela się pomocy w ramach programu
„Pomoc państwa w zakresie dożywiania” dla dzieci i uczniów
w formie posiłku, bez decyzji administracyjnej przyznającej posiłek
oraz bez przeprowadzania rodzinnego wywiadu środowiskowego, maksymalnie
dla 20 % liczby uczniów i dzieci dożywianych w szkołach i przedszkolu na terenie
gminy w poprzednim miesiącu kalendarzowym.
§ 4. Wykonanie uchwały powierza się Burmistrzowi/Wójtowi .................
§ 5. Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia z mocą od 2 stycznia 2014r.
Czyli reasumując różne koncepcje:
I opcja
są gminy, które wydają uchwałę o podwyższeniu kryterium (Rada Gminy)
i ok - taką decyzję podjęło zapewne kierownictwo - mają do tego prawo
konsekwencje tej decyzji:
- podwyższenie kryterium dotyczy tylko zasiłków celowych i okresowych, a więc ? nie dotyczy posiłków w szkole bo to nie zasiłek pieniężny
- podwyższenie kryterium spowoduje wzrost liczby klientów, bo np. dana osoba nie łapała się na 100% kryterium ale będzie się łapała na 150 %
mało tego nie można uściślić uchwały o podwyższeniu kryterium tylko do np. zasiłku celowego na zakup żywności bo nie ma rada gminy takiej delegacji - zapis jest jasny: dotyczy wszystkich zasiłków celowych i okresowych
- zanim rada gminy uchwali podwyższenie kryterium może to być koniec stycznia, ale do tego należy wziąć pod uwagę fakt taki, iż prawdopodobnie to jest akt prawa miejscowego, który należy opublikować w dzienniku danego wojewody i od czasu publikacji wchodzi w życiu po upływie 14 dni
może się nam zrobić koniec lutego lub marca
II opcja
są gminy, które nie wydają uchwały o podwyższeniu kryterium
i ok - mają do tego prawo
konsekwencje tej decyzji:
- prawdopodobnie dany wojewoda nie przekaże dotacji bo zastrzega sobie (wg wskazówek ministerstwa), iż niezbędne jest podjęcie uchwały o podwyższeniu kryterium
III opcja
są gminy, które uważają, że w ogóle całą uchwała Rady Ministrów nie ma zastosowania dla gmin, a jedynie dla jednostek Ministerstwa
konsekwencje:brak dotacji
Konsekwencja najważniejsza:
dzieci lub rodziny nie dostaną w odpowiednim czasie pomocy w postaci posiłków, zasiłków celowych, itp.
Co Wy na to drodzy forumowicze?
być może opcji jest więcej i konsekwencji, ale tylko na teraz takie mi przyszły do głowy