dożywianie od stycznia 2014 - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 34 z 52    [ Posty: 514 ]

Napisano: 02 sty 2014, 22:45

hej beta
nie jest tak łatwo wszystko ogarnąć w kilku zdaniach
najlepiej przeczytać samemu i ocenić we własnym zakresie
ponadto wzór decyzji już jest na forum, wzór uchwały także
i z jednym i drugim można by się kłócić
Polska Rzeczywistość
jeżeli chcesz mogę podać Tobie na maila mój numer telefonu i rano zadzwoń to wszystko opowiem
pozdrawiam
KJ
tattoo
Praktykant
Od: 02 sty 2014, 19:24
Zajmuję się:
Strona WWW: http://gops.lipno.pl

Napisano: 02 sty 2014, 22:47

chodzi mi o sam program osłonowy, bo decyzjami i uchwałą zajmuje się koleżanka
czy macie program osłonowy?
~betta

Napisano: 02 sty 2014, 22:51

napiszę do Ciebie PW, poproszę o telefon
betta
Praktykant
Od: 04 lis 2009, 22:24
Zajmuję się:

Napisano: 02 sty 2014, 23:14

betta poniżej podaję link

https://www.mpips.gov.pl/pomoc-spoleczna ... ozywiania/

mój adres mailowy: [email protected]
napisz to podam numer telefonu
nie chcę go podawać na forum

pozdrawiam
~tattoo

Napisano: 02 sty 2014, 23:17

ok, już piszę, dzięki
~betta

Napisano: 03 sty 2014, 1:52

krótka ocena (subiektywna) podanego wzoru:

1. uchwała wydana na podstawie art 96 ust. 4 u.p.s. może dotyczyć wyłącznie wydatków, o których mowa w tym przepisie i to wszystkich (nie można wybiórczo podnosić kryterium, o którym mowa w tym przepisie, do niektórych tylko wydatków.

2. rozumiem, że podane \"świadczenie pieniężne na zakup posiłku lub żywności\" to nic innego jak zasiłek celowy

3. pytanie: dlaczego w § 1 pisze się z jednej strony o podwyższeniu kryterium dochodowym skoro w dalszej części tego paragrafu pisane jest o posiłku i świadczeniu rzeczowym - czyli świadczeniu niepieniężnym do którego nie stosuje się kryterium dochodowego (patrz art. 8 ust. 1 u.p.s.)

Uważam, że są pomieszane tu kwestie świadczeń pieniężnych i niepieniężnych, a tak w ogóle to brak jest podstawy prawnej do formułowania takiego zapisu w uchwale.

4. w § 2 nie można ograniczyć się do wybranych wydatków, a poza tym brak jest podstawy prawnej do wpisywania do tej uchwały o udzieleniu posiłku (patrz pkt 1 powyżej)

5. pytanie: na jakiej podstawie został sformułowany zapis w § 3 ?? Czyżby był to Program Osłonowy, o którym mowa w art. 17 ust. 2 pkt 4 u.p.s.

6. Uchwała wydana na podstawie art. 96 ust. 4 u.p.s jest aktem prawa miejscowego i może wejść w życie z dniem podjęcia.

W mojej ocenie uchwała może dotyczyć tylko i wyłącznie tej materii, do której upoważnia ustawa o pomocy społecznej w przepisie art. 96 ust. 4.
A jest to nic innego jak wydatki tylko i wyłącznie na:
a. usługi,
b. pomoc rzeczową,
c. zasiłki na ekonomiczne usamodzielnienie,
d. zasiłki okresowe
e. zasiłki celowe

Jak pisałem powyżej uchwała musi odnieść się do wszystkich w/w wydatków.

Nie ma tym katalogu świadczenia niepieniężnego w postaci posiłku (art 36 pkt 2 lit j u.p.s.).

Wg mnie art. 96 ust. 2 i 4 u.p.s. nie ma zastosowania do posiłków.

Generalna zasada jest taka (art. 96 ust. 1 u.p.s.), że wydatki na pomoc społeczną (przepis nie rozróżnia na jaką) podlegają zwrotowi.

Wyjątek od tej zasady przewiduje m.in. art 96 ust. 2 i 4 u.p.s. Wyjątkiem tym - moim zdaniem - nie jest objęta pomoc społeczna w postaci posiłku.

Dlatego uważam, że świadczenie niepieniężne w postaci posiłku co do zasady podlega zwrotowi w całości - bez względu na kryterium dochodowe (czy to 100% czy to 150%, czy jakiekolwiek inne). Nie ma

Oczywiście ustawa o pomocy społecznej przewiduje \"mechanizmy\" umożliwiające udzielenie pomocy w postaci posiłku bez żądania zwrotu. Jest nim przepis art. 104 ust. 4 u.p.s.

Tak na koniec uważam, że podstawa prawna decyzji powinna opierać się o
- art 104, art 108 § 1 KPA
- art. 7 pkt ..... (tu do wyboru określony punkt ), art. 14, art. 48 ust. 1 i 4, art. 96 ust. 1 pkt 1, art. 106 ust. 1 u.p.s.

Na marginesie jeszcze dodam, że -sentencja powinna - co do zasady - zawierać również warunek zwrotu, o którym mowa w art 96 ust. 1 pkt 1 u.p.s. Natomiast jeśli istnieją podstawy do zastosowania ulgi, o której mowa w art. 104 ust. 4 u.p.s. to w podstawie prawnej podałbym ten przepis (nie podając wtedy art. 96 ust. 1 pkt 1 u.p.s.)

Dla zaznaczenia, że podjęta decyzja wiąże się z Programem Rady Ministrów, podałbym również - niejako informacyjnie, ponieważ nie jest to źródło prawa - sformułowanie typu \"mając na uwadze Uchwałę Rady Ministrów Nr ... z dnia .......... w sprawie ...............\"

Najgorsze w tym jest to, że ktoś (nie wiadomo tak naprawdę kto, bo brak jest podpisu) wydał \"WSKAZÓWKI\" (cokolwiek to znaczy), w których sformułował kategoryczne stwierdzenie, iż warunkiem dotacji jest podjęcie uchwały na podstawie art. 96 ust. 4 u.p.s. I teraz konsekwencja tego jest taka, że Urz. Województwa mogą stwierdzić, że skoro nie ma takiej uchwały to nie dajemy dotacji i Gminy zostają z \"problemem\" finansowania posiłków same.

~rp

Napisano: 03 sty 2014, 9:12

Urząd Wojewódzki w Kielcach wczoraj o 14.00 wydał stosowne pismo w sprawie dożywiania i podjęcia odpowiednich uchwał przez gminy.
~pawel

Napisano: 03 sty 2014, 9:40

Urząd Wojewódzki w Kielcach wczoraj o 14.00 wydał stosowne pismo w sprawie dożywiania i podjęcia odpowiednich uchwał przez gminy.
~pawel

Napisano: 03 sty 2014, 9:59

Urząd Wojewódzki w Kielcach przesłał pismo w sprawie dożywiania w którym pisze min.
Ze środków przekazanych w ramach programu gminy mogą udzielać wsparcia osobom spełniającym warunki otrzymania pomocy wskazane w ustawie z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej oraz spełniające kryterium dochodowe w wysokości 150 % kryterium o którym mowa w art. 8 ww. ustawy.
Ze środków przekazanych gminom w ramach Programu udziela się wsparcia w szczególności:
1/dzieciom do czasu podjęcia nauki w szkole podstawowej
2/ uczniom do czasu ukończenia szkoły ponadgimnazjalnej
3/osobom i rodzinom znajdujących w sytuacji wymienionych w art. 7 ustawy w szczególności osobom samotnym, chorym itp.
- w formie posiłku, świadczenia na zakup posiłku lub żywności albo świadczenia rzeczowego w postaci produktów żywnościowych.

Zgodnie z art.8 ust. 2 ustawy gmina może udzielać wsparcia w formie świadczenia pieniężnego na zakup posiłku lub żywności osobom spełniającym kryterium dochodowe w wysokości 150 % kryterium tylko w przypadku uchwalenia przez gminę stosownej uchwały podwyższającej kryterium dochodowe do tego poziomu.

No i co Wy o tym sądzicie.
Wg mnie to min. posiłek dzieciom w szkołach dajemy obecnie do kryterium 150 % bez uchwały, a zasiłek celowy na zakup żywności obecnie do 100 % a po uchwaleniu
~pawel

Napisano: 03 sty 2014, 10:33

a jeśli chcę dożywiać dwulatka który nie chodzi do przedszkola ani do szkoły a więc muszę mu dać pomoc w formie zasilku celowego na zakup posilku lub żywności i jeśli rodzina ma pow.100% kryterium to jego bratu i siostrze w szkole przyznam gorący posilek przy 100-150% a dwulatkowi nie bo to nie będzie to gorący posilek tylko pomoc w formie zasilku celowego na zakp posilku i żywności jak z tego wybrnąć
przeczytalam wszystkie posty i wygląda na to że obecnie gmina tak naprawe nie może podjąć prawidlowej uchwały bo jedno drugiemu przeczy
jeśli przyjdzie ktoś kto do grudnia 2013 dostawał zasilek na zakup posilku lub żywności przy do 150% to co robić
piszecie że się wstrzymujecie jak można się wstrzymać jest wniosek i trzeba rozpatrzyć a klient się upiera
nikt nie pisze jakie da podstawy prawne do odmowy co napisze że we wskazówkach pisze że bez uchwały nie można
proszę o podpowiedz w tej kwestii
~Maria

Strona 34 z 52    [ Posty: 514 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x