Co robicie z decyzjami w systemie? Ja te na 100% kryterium miałam wydane do 26-06-2014 i w systemie jako pozaustawowe i nie wiem co z nimi zrobić od 01-01-2014? POMOCY!!!
i to jest własnie to program działał do grudnia 2013 roku a tu decyzja do 2014 roku to wydałaś decyzję na rok szkolny a nie budżetowy to teraz kombinuj
Jeśli pytasz jakie rodzaje świadczeń wybierać w Systemie Informatycznym POMOST dla pomocy na dożywianie udzielanej od początku tego roku, to odpowiedź jest następująca:
należy wybierać takie same rodzaje świadczeń jak dotychczas, czyli z grupy 29050 (program wieloletni: Pomoc państwa w zakresie dożywiania).
Uzasadnienie:
Analizując zapisy przyjętej w dniu 10 grudnia 2013 r. Uchwały Rady Ministrów w sprawie ustanowienia wieloletniego programu w zakresie wsparcia finansowego gmin w ramach dożywiania „Pomoc państwa w zakresie dożywiania” na lata 2014 - 2020, należy zauważyć że:
- nazwa programu pozostaje w zasadzie taka sama, czyli \"Pomoc Państwa w zakresie dożywiania\" i program również jest wieloletni;
- zakres podmiotowy i przedmiotowy programu jest analogiczny, jak poprzedniego;
- finansowanie programu oraz warunki przyznawania gminom środków z budżetu państwa są analogiczne, jak dla programu poprzedniego;
- rozdział o monitoringu programu formułuje takie same cele, jakie były dla dotychczasowego sprawozdania, co pozwala przypuszczać, że sprawozdawczość w swoim kształcie i terminach nie ulegnie znaczącym zmianom;
- opis grupy rodzajów świadczeń 29050 pasuje, ponieważ brzmi: \"program wieloletni: Pomoc państwa w zakresie dożywiania\";
- opisy szczegółowych rodzajów świadczeń: 290501, 290502, 290503 również pasują;
- wyjątek stanowi rodzaj świadczenia 290504 - \"posiłek dla dzieci z art. 6a\", w świetle Uchwały, właściwszą nazwą tego świadczenia po 1 stycznia 2014 roku wydaje się być \"posiłek na podstawie punktu. V.2 Programu\". Po opublikowaniu przez MPiPS zmiany tego opisu w słowniku centralnym, Pomost zostanie dostosowany do niego, ale musi być ta publikcacja - na razie nie ma.
W najbliższym czasie instrukcja o podobnej treści jak powyższa ma być wysłana przez MPiPS do administratorów wojewódzkich.
Co do samych decyzji to zgadzam się że mając świadomość końca programu, to moim zdanim bezpieczniej było wydawać we wrześniu tylko do końca roku kalendarzowego, a teraz wydawać nowe, ale to już lepiej prawnik by się wypowiedział.
Nie zmienia to jednak senda pytania o system informatyczny - należy wybierać w/w rodzaje świadczeń z grupy 29050 program wieloletni: Pomoc państwa w zakresie dożywiania.
Jeśli ktoś będzie wybierał inne np. posiłki \"ustawowe\" 202 to może mieć problem potem w poprawnym wykazaniu sprawozdawczości, więc odradzamy.
Jeżeli ktoś nie ma uchwały to posiłki od 100% do 150% kryterium robi jako własne, a wiec z kodem 202.
Jeżeli macie uchwałę to z tym dochodem rozliczacie z dotacją i wtedy kody od 29050
Choć Tomku sformułowanie że jest to świadczenie pozaustawowe to niestety nie jest prawidłowo
Proszę abyś jednak nie robił ludziom zamieszania w głowach bo krzywdę im robisz w ten sposób. Jeszcze raz z naciskiem podkreślam - należy wybierać pozaustawowe świadczenia. Kto postąpi inaczej - będzie miał problem z wyliczeniem sprawozdania - tj. będzie musiał poprawiać ręcznie.
Polecam jeszcze raz lekturę tego co napisałem powyżej.
pozdrawiam
Jeżeli nie mam uchwały to finansuje 100%-150% z własnych środków na podstawie art.17 ust.1 pkt 14 - dożywianie dzieci i jest to świadczenie jak widac ustawowe!
A sprawozdanie \"Pomoc państwa w zakresie dożywiania\" w skrócie nazywane blednie Dożywianie dotyczy świadczeń w których jest dotacja rozliczana. Jak ktoś chce sobie w kolano strzelić i w to sprawozdanie wrzucać decyzje z dotacja i bez to proszę bardzo, ale później będzie miał problem z rozliczeniem i zakończeniem sprawozdania.
jak napisałem wyżej MPiPS szykuje instrukcję i przekaże ją administratorom wojewódzkim. Potem się skończy na tym, że wydasz na ustawowych - okaże się źe źle, będziesz chciał wykazać w sprawozdaniu z dożywiania, i będziesz miał problem co zrobić.
P.S. przypominam że w dotychczasowym programie była możliwość podniesienia kryterium przez gminę, pod warunkiem pokrycia posiłku ze środków własnych, a i tak wykazywałeś te świadczenia w sprawozdaniu z dożywiania.
Witam Cię Tomku na forum OPS i dziękuję za info w sprawie stanowiska MPiPS co do afery z dożywianiem, czy też jakkolwiek tego nie nazwać... W każdym razie przykre jest, że MPiPS nie wystosował wcześniej informacji w tej sprawie. Brak słów...
Pozdrawiam wszystkich zmagających się z problemem,
Alison.