dożywianie w systemie - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 10 sty 2014, 13:24

Stanowisko ma być wysłane do adminów wojewózkich.
Dostawcy też mają dostać.

~Tomek

Napisano: 10 sty 2014, 14:12

no tak ....jak zwykle bajzel
~ta...

Napisano: 10 sty 2014, 14:17

\"jak napisałem wyżej MPiPS szykuje instrukcję i przekaże ją administratorom wojewódzkim. Potem się skończy na tym, że wydasz na ustawowych - okaże się źe źle, będziesz chciał wykazać w sprawozdaniu z dożywiania, i będziesz miał problem co zrobić.

P.S. przypominam że w dotychczasowym programie była możliwość podniesienia kryterium przez gminę, pod warunkiem pokrycia posiłku ze środków własnych, a i tak wykazywałeś te świadczenia w sprawozdaniu z dożywiania. \"

Nic sie nie okaze ze źle .

Gmina ma prawo realizować wspracie pt. posiłek i dożywianie dzieci czy jest jakiś program rządu czy też nie. Tutaj chodzi tylko o dotację.

Ja od wielu lat mam tak ze mam posiłki z programu i własne poza programem ze się tak wyrazę. W MPIPS wtedy jak ktos wyzej zauważył sumują sie wtedy te dwa źódła finansowania itd.

~ooo

Napisano: 10 sty 2014, 14:21

Z naszej strony jesteśmy przygotowani na zmianę.
Jak tylko będzie oficjalne potwierdzenie, opublikujemy aktualizację Pomostu, która AUTOMATYCZNIE podmieni wprowadzone od nowego roku do POMOSTu Std rozliczenia posiłków z art. 6a na rozliczenia posiłków na podstawie punktu. V.2 Programu\" - tak abyście nie musieli sami nic robić. Oczywiście rozliczenia dotyczące np. grudnia (nawet jeśli rozliczone w tym roku) pozostaną jako posiłki z art. 6a.
Wszystko to mamy już zaprogramowane dla Was - ale czekamy na wspomniane wyżej oficjalne potwierdzenie zmian w słowniku centralnym.
~Tomek

Napisano: 10 sty 2014, 14:28

@ooo - to może powinienem to sformułować inaczej - pomoc, którą od nowego roku przyznaje się w związku z przedłużonym na lata 2014-2020 wieloletnim programem dożywiania, ma być w SI Pomost realizowana przy użyciu rodzajów świadczeń z grupu 29050 (program wieloletni: Pomoc państwa w zakresie dożywiania). Pomoc, którą - z różnych względów - uznajesz że przyznajesz na innej podstawie, a nie w ramach przedłużonego programu dożywiania, oczywiście wprowadzasz sobie pod innymi rodzajami świadczeń.
Myślę, że z takim sformułowaniem się zgodzisz, bo jest ono niezależne od tego które świadczenia przyznajesz z programu, a które nie.
pozdrawiam
~Tomek

Napisano: 10 sty 2014, 14:57

Jest 10 grudnia, wydajemy celowe - trzeba podejmować decyzje a nie czekać sobie, niestety. Może dało by się je w razie czego jakoś przekodować?

A jak nie to trudno ... liczenie ręczne.
~BadAss

Napisano: 10 sty 2014, 15:13

Trzeba podejmować i wydawać decyzje z programu - wg zasad opisanych wyżej przeze mnie.

Jeśli robiłeś inaczej, to doradzałbym jednak skorygowanie postępowania, żeby uniknąć potem pomyłek. Sprawozdanie jeszcze można ręcznie poprawić, ale zbioru centralnego już nie, a prędzej czy później MPiPS dopnie swego i wprowadzi porównywanie jednego z drugim.

pozdrawiam
~Tomek

Napisano: 10 sty 2014, 15:43

Tomek dzięki bardzo, a rok 2013 mam rozliczony, bo szkoły się spięły i przysłały faktury do końca 2013 r. ostatnia 30.12.2014 Podrawiam i życzę wszystkiego dobrego
~człowiek od pomostu

Napisano: 10 sty 2014, 16:31

~Tomek

Napisano: 10 sty 2014, 17:00

Po opublikowaniu zapowiedzianych przez MPiPS zmian w słownikach, udostepnimy stosowną aktualizację POMOST Std, która automatycznie zmieni rodzaje świadczeń przyznanych już w nowym roku wg przedłużonego programu, na obowiązujące po zmianie słowników, wg zasad które opisałem wyżej.

pozdrawiam
~Tomek

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x