Dozywotnie czy okresowe zwolnienie z oplat dps - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 10 paź 2021, 7:51

Dzien dobry
Moja sytuacja wyglada nastepujaco
Mialem w domu przemoc od zawsze ze strony mamy, bylo ciezko, sprawy na policji w sadzie itp. Mama nigdy mna sie nie interesowala
W wieku 13 lat zawieszono jej wladze rodzicielska (mama w tym wszystkim miala tez dwubiegunowosc i sad dal wiare ze mozna to wyleczyc i ze moze byc lepsza osoba) wladza ta nigdy nie została odwieszona mama nigdy o to nie walczyla. Do dzis jej stan jest trudny. Do dzis w atakach jest agresywna nawet wobec bliskich
Swoja sytuacje moglbym opisac esejami niemniej chodzi o to ze dostałem w zeszlym tyg zwolnienie z oplat za dps ale tylko do kwietnia 2023.wyliczono mi tez ile powinienem placic juz od kwietnia 2023 i ze wtedy należy robic przelew.
Argumentem do zwolnienia byl art 5 kodeksu cywilnego "nie mozna czynic ze swojego prawa uzytku ktory bylby sprzeczny ze spoleczno gospodarczym przeznaczeniem tego prawa lub z zasadami wspolzycia spolecznego" + art 64 "uzasadnione okoliczności". Ops dopisal "wymaganie od pana oplaty za dps matki ktora nie wywiazala sie ze swoich obowiazkow bylby sprzeczny z zasadami wspolzycia spolecznego
Ops dopisal ze po okresie w sentencji znowu moge wnioskowac o pelne zwolnienie
Niemniej trauma jest duza. Do dzisiaj mam problemy i ciągnie sie to za mna. Czy nie ma możliwości pelnego zwolnienia juz ogolnego na przyszlosc i nie nekania mojej osoby? Czy powinienem pisac odwolanie? Sam ops stwierdza ze nie moge za to placic a jednak za poltora roku juz mi wyliczaja ile to mam przelewac miesiecznie

Serdecznie pozdrawiam i licze na pomoc
Bartosz
Bearden
Praktykant
Od: 10 paź 2021, 7:36
Zajmuję się: ...

Napisano: 11 paź 2021, 8:02

Ja bym radził się odwołać. Skoro OPS uznaje, że wymaganie oplaty za dps matki ktora nie wywiazala sie ze swoich obowiazkow bylby sprzeczny z zasadami wspolzycia spolecznego (pomijam to, że OPS nie powinien powoływać się na KC), to trudno sobie wyobrazić, że w takich samych okolicznościach sprawy, zmieni się to w przyszłości.

Powołałbym się również na to, że każdoroczne składanie wniosku o zwolnienie wiązać się będzie z traumatycznymi wspomnieniami i zapewne będzie miało niekorzystny wpływ na stan psychiczny.
kokoshaglava
Stażysta
Od: 25 maja 2011, 23:20
Zajmuję się: PS

Napisano: 11 paź 2021, 10:48

Z tego co wiem urzedniczka mowila ze wedlug prawa takowe dozywotnie zwolnienie jest niemozliwe i ze co jakis czas bede musial chodzic na wywiady i prosic o zwolnienie. Czy jest to fakt? Czy po prostu chec abym nie robil problemow? Niewatpliwie takie przypominanie sobie o sytuacji i spowiadanie sie coraz to nowszym urzednikom sprawia ze nie moge o tym zapomniec i trauma wraca. Wszystko to oczywiscie odbilo sie na moim zdrowiu fizycznym jak i psychicznym.

Czy takowe odwolanie powinienem zlozyc listem do ops czy gdzie dokladnie?

Bede wdzieczny za informacje
Bearden
Praktykant
Od: 10 paź 2021, 7:36
Zajmuję się: ...

Napisano: 11 paź 2021, 11:31

Bearden pisze:
11 paź 2021, 10:48
Z tego co wiem urzedniczka mowila ze wedlug prawa takowe dozywotnie zwolnienie jest niemozliwe i ze co jakis czas bede musial chodzic na wywiady i prosic o zwolnienie.
Takie zwolnienie jest możliwe (moim zdaniem, znam też takie przypadki). Aktualizacja sytuacji osoby zwolnionej z opłat ma sens jeżeli została ona zwolniona z innych, przemijających przyczyn. To co wydarzyło się w Pana życiu nie zmieni się.
Przepis ustawy o pomocy społecznej wskazuje, że w przypadku osób korzystających ze stałych form pomocy aktualizację sporządza się, mimo braku zmiany danych, nie rzadziej niż co 6 miesięcy, a w przypadku osób przebywających w domach pomocy społecznej - nie rzadziej niż co 12 miesięcy. I stąd zapewne twierdzenia, że musi być wywiad co rok.

Organ odwoławczy powinien się ustosunkować do wszystkich zarzutów.

Odwołanie składa się do SKO za pośrednictwem ośrodka pomocy społecznej, który wydał decyzję. Odwołanie
kokoshaglava
Stażysta
Od: 25 maja 2011, 23:20
Zajmuję się: PS

Napisano: 11 paź 2021, 12:57

Nigdzie w ustawie o pomocy społecznej nie ma ograniczenia czasowego. To jest raczej kwestia nawyku urzędników. Można to zrozumieć w wypadku, kiedy zwolnienie jest z powodów przemijających (finanse, stan zdrowia etc). Tutaj jednak nic się nie zwinie (tak pisze kokoshaglava i na pewno ma rację).
Istnieje przynajmniej jedno orzeczenie: WSA z Warszawy, dotyczące dokładnie tej kwestii: I SA/Wa 1571/16 z 23.11.2016
„Jednocześnie wskazać należy, że przepisy ustawy o pomocy społecznej nie wskazują wprost, na jaki okres może być orzeczone zwolnienie osoby wskazanej w art. 60 ustawy z obowiązku uiszczania opłat za pobyt w domu pomocy społecznej. Skoro, jak już wyżej wskazano, nie tylko przesłanki dotyczące sytuacji materialnej osoby zobowiązanej (która może ulegać zmianom) mogą być podstawą do zwolnienia, ale również i przesłanki dotyczące relacji rodzinnych, to możliwa jest taka wykładnia art. 64 ustawy, która pozwala na zwolnienie danej osoby z obowiązku uiszczania opłat na dłuższy okres niż tylko rok, a w sytuacjach szczególnych – nawet bezterminowo.”

Co więcej, gdyby teraz udzielili zwolnienia ze względów społecznych (rodzinnych), to reguła spójności poglądów organu wymaga tego, aby zdania nie zmieniali (zwłaszcza że zmiany w przepisach są raczej na lepsze).
Nie jestem prawnikiem, ale chyba odwołanie nie niesie ryzyka: nie można pogorszyć swojej sytuacji. Co najwyżej SKO uzna, że decyzja jest OK - wtedy składałbym po prostu wniosek o bezterminowe zwolneinie, powołując się na:
- przepisy (nie wykluczają)
- orzecznictwo (potwierdza ten fakt)
- to, że żadne okoliczności się nie zmienią
pozdrawiam
obserwator
Stażysta
Od: 03 cze 2018, 21:36
Zajmuję się: nauka

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny