DPS - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 06 maja 2015, 11:01

Klient został skierowany do DPS, jednak w wyznaczonym dniu przyjęcia co prawda pojawił się w tym DPS w asyście siostry jednak nie wyraził zgody na pobyt i wrócił po godzinie do domu.
Co w takim przypadku robicie, jaka decyzja, jestem zielona w tym temacie ponadto zaczęłam pracę więc proszę o pomoc mądre osoby.
1113

Napisano: 06 maja 2015, 11:18

Za mało wiemy. Został skierowany przez OPS czy przez Sąd?
Esia

Napisano: 06 maja 2015, 11:28

Esiu, złożył wniosek osobiście, podpisał, wyraził zgodę i nasz OPS skierował go do DPS bo stan zdrowia nie pozwalał na pobyt w domu w którym mieszka wraz z chorą siostrą, po umieszczeniu nastąpił zwrot akcji jak wyżej. Dziękuję Esiu za zainteresowanie się moim problemem.
1113

Napisano: 06 maja 2015, 11:49

Podpowiedź z ustawy o p.s.:
Art.54 ust.4. W przypadku gdy osoba bezwzględnie wymagająca pomocy lub jej przedstawiciel ustawowy nie wyrażają zgody na umieszczenie w domu pomocy społecznej lub po umieszczeniu wycofają swoją zgodę, ośrodek pomocy społecznej lub dom pomocy społecznej są obowiązane do zawiadomienia o tym właściwego sądu, a jeżeli osoba taka nie ma przedstawiciela ustawowego lub opiekuna - prokuratora.
Czyli zawiadamiasz Prokuraturę.
Pozdrawiam.
Esia

Napisano: 06 maja 2015, 15:10

Ślicznie dziękuję Esiu, przed chwilą zadzwoniła siostra klienta że jednak od przyszłego tygodnia pójdzie do DPS. Uff..... zobaczymy na jak długo ale czy faktycznie należy powiadamiać prokuraturę, klient jako osoba nieubezwłasnowolniona może zrezygnować z umieszczenia przynajmniej mi się tak wydaje, jeszcze raz ślicznie dziękuję.
1113

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem