alimantacja na matkę - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 06 maja 2015, 13:07

Proszę o poradę. Mam panią, która chce zostać umieszczona w dps. Syn "wyrzucił" ją z domu (ona ma tam służebność osobistą i dożywotnie użytkowanie działki o pow. 30 arów).
I zastanawiam się czy mam jakieś podstawy aby żądać od niego alimentów na matkę, bo nie będzie mógł (prawnie) partycypować w kosztach pobytu w dps ( ma za mały dochód) ale może jakoś alimentacyjnie da się go zmusić aby pomógł matce. Miał ktoś podobną sytuację?
Ingaa

Napisano: 06 maja 2015, 14:39

Skoro tak matkę potraktował to wystąp o alimenty od wyrodnialca. A podstawą niech będzie brak wystarczających środków dla niej na opłacenie DPS.
t.franek

Napisano: 06 maja 2015, 14:52

Nie bawcie się w sędziów i sprawiedliwych- Wszystko zgodnie z prawem- ma za niski dochód i jest zwolniony z alimentacji.
zzzz

Napisano: 06 maja 2015, 14:56

a gdyby tak powołać się na art. 897 Kodeksu Cywilnego, że matka popadła w niedostatek po obdarowaniu syna i teraz syn powinien dostarczyć jej środki do życia? nie wiem, ale chyba napiszę najwyżej sąd oddali.
Ingaa

Napisano: 06 maja 2015, 15:13

Jeśli ma służebność i dożywocie to sprawa prosta idźcie do sądu (pomóżcie kobiecie to załatwić) bo sprawa w sądzie jest do wygrania - dostał synek od mamy dom może coś jeszcze, w zamian za dożywocie i służebność( powinno być w akcie wymienione dokładnie co jest jego obowiązkiem wobec matki). Poza tym można cofnąć darowiznę (lub przekazanie domu, nie wiem jak to było w tym przypadku) z racji niewywiązywania się z warunków tzn. służebność i doźywocie!
...

Napisano: 06 maja 2015, 19:17

"Idźcie do Sądu" to nie tak, przez taką pomoc możecie więcej krzywdy babci zrobić. Trzeba porozmawiać z babcią- czy chce tak zrobić, czy chce syna podać do Sądu, jakie jest Jej zdanie na ten temat.
Przekazanie i darowiznę jest bardzo ciężko cofnąć a wręcz niemożliwe
zzzz

Napisano: 07 maja 2015, 7:37

nie ma umowy dożywocia tylko sama służebność osobista i dożywotnie użytkowanie działki. O opiece nad matką nie ma tam wzmianki. Ale kusi mnie ten art. z kodeksu cywilnego. Pani na razie chce spróbować coś wyegzekwować od syna.
Ingaa

Napisano: 18 maja 2015, 9:41

Służebność osobista – obciążenie nieruchomości na rzecz oznaczonej osoby fizycznej prawem, którego treść odpowiada treści służebności gruntowej. Zakres służebności osobistej i sposób jej wykonania oznacza się w braku innych danych, według osobistych potrzeb uprawnionego z uwzględnieniem zasad współżycia społecznego i zwyczajów miejscowych. Jest to prawo terminowe i wygasa najpóźniej z chwilą śmierci uprawnionego. Służebność osobista nie może wchodzić do masy spadkowej, jednakże osoba mająca służebność mieszkaniową może umówić się z właścicielem, iż po jego śmierci służebność będzie przysługiwać jego dzieciom, rodzicom i małżonkowi. Służebność osobista jest niezbywalna. Nie można przenosić uprawnienia do ich wykonywania. Nie można jej nabyć poprzez zasiedzenie. Jeżeli uprawniony z tytułu służebności dopuszcza się rażących uchybień przy wykonywaniu swojego prawa, właściciel nieruchomości obciążonej może zażądać zmiany służebności na rentę.
Jotes

Napisano: 18 maja 2015, 12:36

U Jaworowicz, eksperci często w takich sytuacjach podpowiadają właśnie zamianę służebności na rentę. Warto zasiegnąć opinii prawnika.
Ania121

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x