dps a własmnoścoiowe mieszkanie - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 14 sie 2014, 15:18

osoba starsza została umieszczona w dps. pobyt pokrywa gmina. starsza osoba jest osobą samotną a ma własnosciowe mieszkanie. czy ops moze zająć sie sprzedażą mieszkania, jak to wogóle wygląda?
filip
Stażysta
Od: 04 cze 2014, 21:21
Zajmuję się:

Napisano: 15 sie 2014, 14:02

filip pisze:osoba starsza została umieszczona w dps. pobyt pokrywa gmina. starsza osoba jest osobą samotną a ma własnosciowe mieszkanie. czy ops moze zająć sie sprzedażą mieszkania, jak to wogóle wygląda?
Słyszałaś o dziedziczeniu ustawowym :!: Coś się tobie poplątało, jakim prawem OPS chce rozporządzać cudzą własnością. :shock: https://www.krn.org.pl/1244/Dziedziczenie+ustawowe
Gość 45

Napisano: 15 sie 2014, 14:19

Konstytucja RP Art. 64.
1. Każdy ma prawo do własności, innych praw majątkowych oraz prawo dziedziczenia.
2. Własność, inne prawa majątkowe oraz prawo dziedziczenia podlegają równej dla wszystkich ochronie prawnej.
3. Własność może być ograniczona tylko w drodze ustawy i tylko w zakresie, w jakim nie narusza ona istoty prawa własności.
Gość 45

Napisano: 15 sie 2014, 21:54

Dziedziczący majątek po śmierci właściciela spłaca długi.
Zapytaj radcy prawnego jak w tym przypadku.
Gość

Napisano: 15 sie 2014, 23:27

Gość pisze:Dziedziczący majątek po śmierci właściciela spłaca długi.
Zapytaj radcy prawnego jak w tym przypadku.
Odrzucenie spadku z długami
Przepisy dopuszczają możliwość odrzucenia spadku, obarczonego długami spadkodawcy.
- Jeżeli stwierdzam, że pasywa spadku, czyli długi, przewyższają jego wartość, to oczywiście mogę spadek odrzucić. Odrzucenie może nastąpić tylko w okresie sześciu pierwszych miesięcy. Milczenie przez sześć miesięcy oznacza, że spadek przyjąłem i odrzucić go nie mogę. Natomiast polskie prawo zabrania przyjmowania aktywów spadku, a odrzucania pasywów. Mogę albo cały spadek przyjąć z aktywami i długami, albo cały spadek odrzucić. https://www.bankier.pl/wiadomosc/Obciazo ... 00678.html
Gość 45

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x