DPS A ZMIANA DOCHODU 10% -odpłatność - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 13 lut 2019, 12:23

i do tej ostatnio zmienionej porównujemy dochody jakie się pojawiają - te 10%
ttt
Podinspektor
Od: 10 paź 2017, 10:58
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 13 lut 2019, 12:43

Ojciec76 -
Orzekam
zmienić decyzję pierwotną NR z dnia, która ostatni raz była zmieniona decyzję NR z DNIA....
Dobre, popieram :lol:

PSDMNK - z kontrolą trzeba rozmawiać, a nie się ich bać. Nie mieliście argumentów to Wam wpisali jak uważali za słuszne. Zawsze też jest możliwość odniesienia się do zarzutów kontroli.
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Napisano: 13 lut 2019, 13:07

Przeczytaj dokładnie co napisałam: NIC NAM NIE WPISALI.
To są pokontrolne zalecenia z kontroli Podlaskiego Urzędu Wojewódzkiego w 2018 ośrodków pomocy z podlaskiego.Pismo do wszystkich jednostek.

Poza tym z kpa: art. 154 "Decyzja ostateczna (..) może być w każdym czasie (..) zmieniona". Ostateczna, a nie ta zmieniająca. Zmienimy więc pierwotną, a nie kolejne. KPA nie przeskoczysz.

Ja wiem jak wszyscy robią z tymi odpłatnościami. Ale pytam dlaczego ? Na podstawie jakich zapisów, z jakich aktów prawnych mamy prawo porównywać obecny dochód do ostatnio zrobionej aktualizacji, a nie do wywiadu robionego przy pierwszej decyzji ustalającej odpłatność?
PSDMNK
Praktykant
Od: 04 kwie 2018, 11:56
Zajmuję się: pracą socjalną, dodatkami mieszkaniowymi i niebieskimi kartami

Napisano: 13 lut 2019, 13:16

Jaki to ma sens: zmieniamy decyzję PIERWOTNĄ ale dochód obecny porównujemy do tego branego przy ostatniej decyzji ZMIENIAJĄCEJ ?! To nie ma sensu....
PSDMNK
Praktykant
Od: 04 kwie 2018, 11:56
Zajmuję się: pracą socjalną, dodatkami mieszkaniowymi i niebieskimi kartami

Napisano: 13 lut 2019, 13:26

PSDMNK pisze: Poza tym z kpa: art. 154 "Decyzja ostateczna (..) może być w każdym czasie (..) zmieniona". Ostateczna, a nie ta zmieniająca. Zmienimy więc pierwotną, a nie kolejne. KPA nie przeskoczysz.
A mnie uczono, że decyzja ostateczna, to taka, która uprawomocniła się, czyli nie złożono od niej odwołania - bez względu czy to jest pierwotna czy zmieniająca.
https://samorzad.infor.pl/sektor/organi ... jnego.html
Solitudo cordis,
Solitudo animae
Ojciec76
Administrator
Od: 09 gru 2010, 9:31
Zajmuję się: PS i reszta w zależności od problemu

Napisano: 13 lut 2019, 14:02

My robimy tak jak Ojciec76 - zmieniamy pierwotną decyzję wraz ze wszystkimi zmianami, ale odnosimy się do ostatniego dochodu. Żadna kontrola tego nam nie zarzuciła.
Wszystko jest możliwe. Niemożliwe wymaga po prostu więcej czasu.
Julia32
Referent
Od: 17 mar 2016, 9:51
Zajmuję się: PS

Napisano: 13 lut 2019, 15:22

PSDMNK pisze:Przeczytaj dokładnie co napisałam: NIC NAM NIE WPISALI.
To są pokontrolne zalecenia z kontroli Podlaskiego Urzędu Wojewódzkiego w 2018 ośrodków pomocy z podlaskiego.Pismo do wszystkich jednostek.

Poza tym z kpa: art. 154 "Decyzja ostateczna (..) może być w każdym czasie (..) zmieniona". Ostateczna, a nie ta zmieniająca. Zmienimy więc pierwotną, a nie kolejne. KPA nie przeskoczysz.

Ja wiem jak wszyscy robią z tymi odpłatnościami. Ale pytam dlaczego ? Na podstawie jakich zapisów, z jakich aktów prawnych mamy prawo porównywać obecny dochód do ostatnio zrobionej aktualizacji, a nie do wywiadu robionego przy pierwszej decyzji ustalającej odpłatność?
Ad. 1) Skoro macie zalecenia pokontrolne, to coś Wam jednak wpisali. U nas „Panie Kontrolki” jeszcze w trakcie lub po zakończeniu swoich działań mówią co im się nie podoba i/lub z czego należy się wytłumaczyć. Wtedy uzbrojony w opinie prawnika, komentarze czy wyroki, idę wyjaśniać.
Ad. 2) Wcale nie musze przeskakiwać Kpa, tylko działam zgodnie z nim. Odnoszę się więc do decyzji ostatecznej, czyli takiej, od której już nie służy odwołanie i zostały wyczerpane wszelkie środki odwoławcze (poczytaj o tym z linku, który przesłał Ojciec76). Również w komentarzu i wyroku, które cytowałem wcześniej jest napisane, że w przypadku, gdy "pierwotna" decyzja o przyznaniu pomocy społecznej była już zmieniana inną ostateczną decyzją (czyli tą zmieniającą) wówczas zmianie lub uchyleniu podlega ostatnia z decyzji zmieniających, bo to ona będzie podlegała weryfikacji, a nie decyzja "pierwotna".
Ad. 3) Komentarze i orzecznictwo bardzo pomagają w pracy i interpretacji przepisów ;)
Poza tym zrobisz jak zechcesz, wymieniliśmy tylko poglądy ;)
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x