A mnie uczono, że decyzja ostateczna, to taka, która uprawomocniła się, czyli nie złożono od niej odwołania - bez względu czy to jest pierwotna czy zmieniająca.PSDMNK pisze: Poza tym z kpa: art. 154 "Decyzja ostateczna (..) może być w każdym czasie (..) zmieniona". Ostateczna, a nie ta zmieniająca. Zmienimy więc pierwotną, a nie kolejne. KPA nie przeskoczysz.
Ad. 1) Skoro macie zalecenia pokontrolne, to coś Wam jednak wpisali. U nas „Panie Kontrolki” jeszcze w trakcie lub po zakończeniu swoich działań mówią co im się nie podoba i/lub z czego należy się wytłumaczyć. Wtedy uzbrojony w opinie prawnika, komentarze czy wyroki, idę wyjaśniać.PSDMNK pisze:Przeczytaj dokładnie co napisałam: NIC NAM NIE WPISALI.
To są pokontrolne zalecenia z kontroli Podlaskiego Urzędu Wojewódzkiego w 2018 ośrodków pomocy z podlaskiego.Pismo do wszystkich jednostek.
Poza tym z kpa: art. 154 "Decyzja ostateczna (..) może być w każdym czasie (..) zmieniona". Ostateczna, a nie ta zmieniająca. Zmienimy więc pierwotną, a nie kolejne. KPA nie przeskoczysz.
Ja wiem jak wszyscy robią z tymi odpłatnościami. Ale pytam dlaczego ? Na podstawie jakich zapisów, z jakich aktów prawnych mamy prawo porównywać obecny dochód do ostatnio zrobionej aktualizacji, a nie do wywiadu robionego przy pierwszej decyzji ustalającej odpłatność?