DPS bez zgody - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 16 cze 2015, 10:42

Witam. Mam pytanie - Osoba psychicznie chora nie wyraziła zgody na umieszczenie w DPS, wystąpiłam do sadu o umieszczenie bez zgody, mam już postanowienie wydaję decyzję skierowująca przesyłam do PCPR i zastanawia mnie fakt co z wywiadem czy ma być czy nie, czy dopiero wywiad i dok. odnośnie odpłatności . Osoba cały czas przebywa w szpitalu psychiatrycznym. Odmawiał wszelkiego podpisu.
marzena111

Napisano: 16 cze 2015, 12:16

zgodnie Rozporządzeniem Ministra Polityki Społecznej z dnia 23 sierpnia 2012 r. w sprawie domów pomocy społecznej ( Dz. U. z 2012 r. poz. 964). W przypadku gdy do domu kieruje się osobę na podstawie orzeczenia sądu, wydanie decyzji o skierowaniu do domu nie wymaga przedłożenia dokumentów, o których mowa w ust. 1 i 2. Dokumenty te powinny zostać skompletowane w terminie nieprzekraczającym trzech miesięcy od dnia wydania decyzji o skierowaniu do domu.
Jednym z dokumentów jest wywiad środowiskowy, jednak w przypadku kiedy osoba jest umieszczana bez jej zgody na podstawie postanowienia sądu, nie musi podpisywać żadnych dokumentów, w tym wywiadu środowiskowego. Należy wypełnić druk wywiadu na podstawie zebranych informacji z instytucji i od rodziny i wysłać do DPS kserokopie pomimo braku podpisu. Ja w miejscu podpisu umieszczam adnotację, że klient/ka nie wyraża zgody na złożenie podpisu lub nie jest w stanie podpisać z uwagi na stan zdrowia.
konserwa

Napisano: 12 lut 2024, 11:17

Podbijam pytanie, czy osoba umieszczona w dps bez zgody przez sąd, faktycznie nie robimy wywiadu tylko ustalamy sytuację. Nie ma z kim przeprowadzić wywiadu, ponieważ Pan jest nieświadomy w ogóle swojej sytuacji.
natsan
Stażysta
Od: 12 sty 2022, 12:30
Zajmuję się: ŚR, FA

Napisano: 12 lut 2024, 11:23

Wywiad się robi. Praktyka jest taka, że przy podpisie, pracownicy socjalni piszą adnotację, że osoba z postanowienia sądu bez zgody i ewentualnie informacja o odmowie podpisu.
hek
Starszy referent
Od: 13 maja 2019, 19:45
Zajmuję się: PS

Napisano: 12 lut 2024, 12:54

Zgodnie z § 6 Rozporządzenia Ministra Rodziny i Polityki Społecznej z dnia 8 kwietnia 2021 r. w sprawie rodzinnego wywiadu środowiskowego (Dz.U.2021. 893) - w przypadku gdy ze względu na stan zdrowia osoby ubiegającej się o przyznanie świadczenia nie można uzyskać podczas wywiadu wymaganych informacji lub dokumentów, o których mowa w art. 107 ust. 5b ustawy, i nie ma możliwości uzyskania podpisu tej osoby, pracownik socjalny odnotowuje ten fakt w kwestionariuszu wywiadu.
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x