zastępcza opłata ponoszona przez gminę - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 12 paź 2015, 14:38

Witam. Mam duży dylemat dotyczący samego pojęcia czym jest "opłata zastępcza wnoszona przez gminę za pobyt osoby w DPS".
Zajmuje się stricte DPS (tj. kierowanie itp) i do tej pory pojęcie to było przeze mnie traktowane jako RÓŻNICA MIĘDZY TYM CO PŁACI OSOBA KIEROWANA DO DPS czyli 70% jej dochodu, a kwota jaka zostaje do dopłacenia.
Czyli przypuśćmy : pobyt miesięczny w DPS kosztuje 3 tys. - osoba kierowana płaci 70% swojego dochodu np. 1200zł to gmina zastępczo płaci 1800zł.i ta kwota podlega zwrotowi od rodziny na rzecz gminy, lub z jej spadku.
Czy to 1800zł to jest " opłata zastępcza wnoszona przez gminę za pobyt osoby w DPS".

Jestem zaniepokojona bo właśnie wróciłam ze szkolenia, gdzie uzyskałam informację, że "opłata zastępcza wnoszona przez gminę" to nie jest ta kwota którą ja wyżej napisałam, a jest nią kwota jeżeli np. osoba ma płacić 70% swojego dochodu czyli 1200zł, tego nie płaci, a płaci 1000zł to 200zł które zostaje właśnie jest to "opłata zastępcza wnoszona przez gminę za pobyt osoby w DPS" - która ewentualnie podlega zwrotowi na rzecz gminy, natomiast to 1800zł jest to opłata obligatoryjnie przez gminę i nie podlega zwrotowi na jej rzecz :/

Czy w takim razie ta różnica która zostaje po tym jak już wyliczymy osobie wysokość odpłatności za pobyt w DPS nie jest opłatą zastępczą wnoszoną przez gminę ? ??? Nie możemy się ubiegać o jej zwrot ?? to są kolosalne pieniądze.

Proszę o pomoc bo zgłupiałam :/
MOPS-pracownik

Napisano: 12 paź 2015, 14:54

tak to są kolosalne pieniądze. Opłata zastępcza tj jak nie płaci mieszkaniec lub jego rodzina jeżeli ma podpisaną z wami umowę, Dlatego jest tyle miejsc wolnych w dps,
dps

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x