Proszę o pomoc. Brat klienta złozył podanie o umieszczenie go w dps, podpis jestb klienta tylko raczej był nieświadomy;) ja uważam że dps to nie oddział odwykowy. Klient jest osobą uzależnioną od alkoholu pije w sposób niekontrolowany ma problemy zdrowotne ale porusza się samodzielnie, aktualnie jest on w szpitalu. Na jakiej podstawie mogę odmówić umieszczenia w dPS? co zaproponujecie w zamian takiemu klientowi może usługi opiekuńcze?proszę o propozycje
Z góry dziękuję
DPS-odmowa
-
- Praktykant
- Zajmuję się: specjalista pracy socjalnej
- Kontakt:
-
- Stażysta
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
Re: DPS-odmowa
Oddział Leczenia Uzależnień w szpitalu?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
Ile lat ma klient?
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
A ma Pani opinie lekarza? Na niej musi być napisane z jakiej przyczyny należy umieścić danego klienta w DPSie. Jeżeli na zaświadczeniu jest stwierdzone, że ze względu na "chorobę alkoholową", to zaproponować klientowi DPS w Pleszewie, gdzie był lub nadal jest (nie jestem pewna czy nadal istnieje)oddział dla osób z tym problemem. Wyjaśnić na czym polega przebywanie tam, czyli leczenie odwykowe. Sądzę, że sam klient po tej pogadance zrezygnuje
. Jeśli zlikwidowali ten oddział, to odmowa może dotyczyć braku zapewnienia odpowiedniej opieki i leczenia oraz odesłać (w odmowie) do najbliższego zamkniętego oddziału leczenia uzależnień. Może Pani zaproponować usługi opiekuńcze oraz złożenie wniosku na Komisję Orzekająca o Stopniu Niepełnosprawności.

kacha1982
Oprócz DPS-odmowa - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
zgon klienta - POMOST
wywiad środowiskowy
schronienie
czy udzielić informacji.
aktualizacja wywiadu zasiłek stały-POMOST!
obliczenie dochodu
Specjalistyczne usługi opiekuńcze
Na czyj wniosek ?
Pomoc finansowa dla sprawcy przmocy
specjalistyczne usługi opiekuńcze
Emerytura a zasiłek stały
Poszukuję doradców zawodowych do badań magisterskich
Środowiskowy Dom Samopomocy - zmiana wysokości dochodu
SUO - jak odkręcić 2016 r ?
dot. umowy wsparcia do zadań pomocy społecznej
opłata za DPS