DPS- przekazanie zasiłku stałego i zasiłku pielęgnacyjnego
-
- Praktykant
- Zajmuję się: jestem pracownikiem socjalnym
- Kontakt:
DPS- przekazanie zasiłku stałego i zasiłku pielęgnacyjnego
dzień dobry.
Mam pytanie dotyczące przekazanie na poczyt DPS zasiłku stałego i zasiłku pielęgnacyjnego.
W dniu 02.07.2024 skierowaliśmy osobę do Domu Pomocy Społecznej. Dochodem tej Pani jest zasiłek stały w kwocie 784,16 zł i zasiłek pielęgnacyjny 215,84 zł Czy od tych dwóch kwot trzeba obliczyć osobno te 70 % które trzeba przekazać na konto DPS ? czy ogólnie od dochodu czyli 1000,00 zł (ogółem ma taki dochód) obliczyć 70 %
Mam pytanie dotyczące przekazanie na poczyt DPS zasiłku stałego i zasiłku pielęgnacyjnego.
W dniu 02.07.2024 skierowaliśmy osobę do Domu Pomocy Społecznej. Dochodem tej Pani jest zasiłek stały w kwocie 784,16 zł i zasiłek pielęgnacyjny 215,84 zł Czy od tych dwóch kwot trzeba obliczyć osobno te 70 % które trzeba przekazać na konto DPS ? czy ogólnie od dochodu czyli 1000,00 zł (ogółem ma taki dochód) obliczyć 70 %
-
- Praktykant
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
Re: DPS- przekazanie zasiłku stałego i zasiłku pielęgnacyjnego
Hej
ustalasz odpłatność 70% od dochodu wykazanego w wywiadzie środowiskowego przez pracownika socjalnego , ale ustalasz na podstawie pisma z DPS w którym piszą , że tego dnia został umieszczony.
ustalasz odpłatność 70% od dochodu wykazanego w wywiadzie środowiskowego przez pracownika socjalnego , ale ustalasz na podstawie pisma z DPS w którym piszą , że tego dnia został umieszczony.
-
- Praktykant
- Kontakt:
ok. Czyli nie odliczam oddzielnie 70 % z zasiłku stałego i zasiłku pielęgnacyjnego. Tylko ogółem 70% od jej dochody 1000,00 zł
Pani ze świadczeń rodzinnych powiedziała, że raczej od zasiłku pielęgnacyjnego powinnam jej obliczyć 70% . Proszę o pomoc.
Pani ze świadczeń rodzinnych powiedziała, że raczej od zasiłku pielęgnacyjnego powinnam jej obliczyć 70% . Proszę o pomoc.
-
- Praktykant
- Kontakt:
A dlaczego zasiłek stały 784,16?
-
- Praktykant
- Kontakt:
tak wyszło z obliczeń po waloryzacji od 1 stycznia. 1000,00-215,84zł to daje 784,16zł
-
- Praktykant
- Kontakt:
pewnie wyliczenie 1000-215,84 = 784,16 a powinno być 1008,80 -215,84 = 792,96
-
- Praktykant
- Kontakt:
Renata1983 Oczywiście ma rację>
"1. w przypadku osoby samotnie gospodarującej – różnicy między kwotą stanowiącą 130% kryterium dochodowego osoby samotnie gospodarującej (1008,80 zł) a dochodem tej osoby, z tym że kwota zasiłku nie może być wyższa niż 1000 zł miesięcznie;
Pozdrawiam
"1. w przypadku osoby samotnie gospodarującej – różnicy między kwotą stanowiącą 130% kryterium dochodowego osoby samotnie gospodarującej (1008,80 zł) a dochodem tej osoby, z tym że kwota zasiłku nie może być wyższa niż 1000 zł miesięcznie;
Pozdrawiam

-
- Praktykant
- Kontakt:
Czyli jeśli dobrze zrozumiałam to powinnam odliczyć te 70 % od dochodu takiego jak z wywiadu czyli 1000,00 zł? a reszta pozostaje bez zmian.
-
- Stażysta
- Kontakt:
Zacznijmy od tego, że źle wskazany jest dochód: zasiłek stały po waloryzacji od 1 stycznia 2024 r. przy zasiłku pielęgnacyjnym powinien wynosić 792,96 zł (1008,80 zł - 215,84 zł). Zatem łączny dochód mieszkańca wynosi 1008,80 zł. Z tego obliczamy odpłatność za pobyt w wysokości 70% dochodu, czyli 706,16 zł. Odpłatność za zgodą mieszkańca może być przekazywana bezpośrednio do DPSu i my robimy to w ten sposób, że zasiłek stały i pielęgnacyjny rozdzielamy na 30% i 70% i przekazujemy odpowiednio do DPS i do mieszkańca. Oczywiście odpłatność za lipiec powinna być obliczona oddzielnie, bo nie będzie to opłata za pełny miesiąc.joannaps! pisze: 04 lip 2024, 13:06 Czyli jeśli dobrze zrozumiałam to powinnam odliczyć te 70 % od dochodu takiego jak z wywiadu czyli 1000,00 zł? a reszta pozostaje bez zmian.
-
- Praktykant
- Kontakt:
czyli od zasiłku pielęgnacyjnego 215,84 ? powinnam odliczyć 30 % i ta tą kwotę przelać na konto DPS ? I tak samo z zasiłkiem stałym ?
przepraszam za pytania ale jestem nowa w tym temacie i nie wiem jak to wszystko ugryźć
Pani od świadczeń rodzinnych zapytała czy zasiłek pielęgnacyjny i zasiłek stały ma tej Pani przelać w całości czy jakąś pomniejszoną kwotę ?
przepraszam za pytania ale jestem nowa w tym temacie i nie wiem jak to wszystko ugryźć

Pani od świadczeń rodzinnych zapytała czy zasiłek pielęgnacyjny i zasiłek stały ma tej Pani przelać w całości czy jakąś pomniejszoną kwotę ?
Oprócz DPS- przekazanie zasiłku stałego i zasiłku pielęgnacyjnego - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
kogo liczyć do gospodarstwa
dodatek motywacyjny dla pracownika SR, FA- i obsługi sekretariatu
do kiedy obowiązuje przedłużka stałego
SUO dla dziecka - decyzja przyznająca wraz z częściowym zwolnieniem z kosztów
40 + Ukraina
nowy pracownik socjalny
sprawozdanie
sprawozdanie mpips - walidacja warunkowa
DPS z postanowienia sądu
Usługi opiekuńcze
prawo do świadczeń sdrowotnych na 90 dni a zasiłek stały
stały jako dochód do obliczenia okresowego
Podwyżka argumenty
Ile dni w miesiecu muszę przepracować żeby dostać dodatek 400 zł?
Odpłatność DPS
MRiPS-03