dps - rodzina nie chce się opiekować osobą starszą - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 06 mar 2017, 0:17

witam!
Proszę o podpowiedź jak postępujecie w przypadku umieszczenia osoby starszej w DPS - pomimo, że osoba ta nie jest ubezwłasnowolniona, rodzina nie chce się zajmować w/w oraz złożyć do Sądu o ubezwłasnowolnienie.Babcia jest osobą niewidomą oraz z niedosłuchem. Nie jest w stanie podpisać mi zgody na umieszczenie w DPS. Jak przyspieszyć procedurę i pomóc osobie starszej????
iza80

Napisano: 06 mar 2017, 13:11

A są przesłanki do ubezwłasnowolnienia - osoba ze względu na stan psychiczny nie jest w stanie kierować swoim postępowaniem?
Odnośnie zgody - nie jest w stanie jej świadomie wyrazić czy chciałaby iść do dps tylko nie jest w stanie podpisać takiej zgody?
kokoshaglava
Stażysta
Od: 25 maja 2011, 23:20
Zajmuję się: PS

Napisano: 07 mar 2017, 8:43

Z pomocą członka rodziny podpisała podanie - przy tej osobie wyraziła zgodę na umieszczenie w DPS. ale jak jestem u niej w domu to nie ma z nią kontaktu. Rodzina twierdzi, ze babcia tylko na niektóre osoby reaguje i się odzywa.
Mam splątane ręcę - ale dla bezpieczeństwa chciałabym ją umieścić w DPS aby miała w końcu normalne warunki bytowe.
Rodzina całkowicie umywa ręcę od opieki. Jak to rozstrzygnąć????
iza80

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x