umieszczenie w dps a zapis notarialny o opiece - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 27 lut 2017, 12:54

Witam,
mam osobę, która chce złożyć wniosek o umieszczenie w dps. Jest to osoba starsza stanu wolnego, nie miała dzieci, mieszka sama. Dom i pole Klientka przepisała 2 lata temu aktem notarialnym swojej siostrzenicy w zamian za dożywotnią opiekę. Siostrzenica do tej pory opiekowała się ciotką, ale obecnie stwierdziła, że stan zdrowia ciotki pogorszył się na tyle, że nie jest w stanie udzielać jej nadal odpowiedniej pomocy. Stwierdziła, że umieści ciotkę w dps gdzie będzie miała profesjonalną opiekę. Zaznaczyła też, że nie będzie dobrowolnie dopłacać do pobytu w dps bo jej na to nie stać, a nieruchomości nie spienięży ponieważ w akcie notarialnym jest zastrzeżone, że do śmierci ciotki nie może tego zrobić.
Mam pytanie czy istnieje jakaś podstawa prawna, która dawałaby prawo OPS do wyegzekwowania konkretnej pomocy siostrzenicy względem ciotki? Proszę o pomoc.
pracownik socjalny 1

Napisano: 28 lut 2017, 15:39

Nie ma takiej podstawy prawnej.
Sam fakt zawarcia umowy o dożywocie nie jest przesłanką do odmowy przyznania pomocy w formie dps.

Podkreślę także, że jeżeli zawarto umowę darowizny, w której zamieszczono zapis o opiece to nie jest to umowa o dożywocie.
kokoshaglava
Stażysta
Od: 25 maja 2011, 23:20
Zajmuję się: PS

Napisano: 01 mar 2017, 12:41

Dzięki bardzo, kontynuując wątek powiem jeszcze, że jest to umowa o dożywocie. Napisane jest w niej m.in. w zamian za przeniesienie własności siostrzenica wraz z swoim mężem zobowiązuje się "zapewnić dożywotniczce dożywotnie mieszkanie w budynku mieszkalnym, utrzymanie stosownie do jej stanu zdrowia i uzasadnionych potrzeb, a ponadto zapewnić opiekę wykonywaną osobiście lub z udziałem osób trzecich na własny koszt a także opiekę lekarską na wypadek choroby oraz sprawić pogrzeb wg miejscowych zwyczajów".
Dodam, że w necie znalazłam info z Mopsu w Krakowie,że w przypadku gdy osoba darowała komuś mieszkanie, a otrzymała pozytywną dec. o umieszczeniu jej w dps to osoba obdarowana jest zobowiązana do opłaty za pobyt darczyńcy w dps na podstawie art. 908 k.c.
Bardzo proszę o komentarz.
pracownik socjalny 1

Napisano: 01 mar 2017, 14:05

Art. 908 definiuje umowę o dożywocie...

Obdarowanego, jak również osobę, która nabyła własność nieruchomości w wyniku umowy o dożywocie nie da się zmusić do ponoszenia opłat za dps. OPS nie ma ku temu żadnych podstaw prawnych. Osoby, które mogą być zobowiązane do tego określone są w ustawie o pomocy społecznej.
Jeżeli nabywca nieruchomości nie wywiązuje się ze zobowiązań wobec dożywotnika to tylko jemu przysługują określone uprawnienia - może żądać zamiany dożywocia na rentę lub nawet rozwiązania umowy o dożywocie.

Odnośnie darowizny, jeżeli po wykonaniu darowizny darczyńca popadnie w niedostatek, obdarowany ma obowiązek, w granicach istniejącego jeszcze wzbogacenia, dostarczać darczyńcy środków, których mu brak do utrzymania odpowiadającego jego usprawiedliwionym potrzebom albo do wypełnienia ciążących na nim ustawowych obowiązków alimentacyjnych. Obdarowany może jednak zwolnić się od tego obowiązku zwracając darczyńcy wartość wzbogacenia.
Jeżeli obdarowany dopuszcza się rażącej niewdzięczności (a brak pomocy czasem może być uznany za rażącą niewdzięczność) to darczyńca może cofnąć darowiznę.

A można prosić link do info z Mopsu w Krakowie?
kokoshaglava
Stażysta
Od: 25 maja 2011, 23:20
Zajmuję się: PS

Napisano: 02 mar 2017, 12:09

https://www.dziennikpolski24.pl/artykul/ ... ,id,t.html
Dziękuję za pomoc :)
Też nie znajduję żadnej podstawy prawnej w tej konkretnej sytuacji, ale chciałam się upewnić. To mam problem typu: tak załatwić sprawę żeby Klientka, siostrzenica i jej mąż, kierownictwo ops i władze miasta byli zadowoleni. Takich sytuacji życiowych nie usankcjonowanych przepisem prawnym w pomocy społecznej jest wiele. W naszym Ośrodku zdążyliśmy się już do tego przyzwyczaić...Pozdrawiam:)
pracownik socjalny 1

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x