dps- skierowanie i odpłatność? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 09 cze 2014, 11:57

otrzymałam ze szpitala dokumenty z prośbą o umieszczenie Pani w Dps. najpierw wydaję decyzję kierująća a potem o odpłatności?
proszę o wzory!
filip
Stażysta
Od: 04 cze 2014, 21:21
Zajmuję się:

Napisano: 09 cze 2014, 15:25

Filipie po kierujesz odsyłasz do pcrp oni umieszaczają a po umieszczeniu fizycznie w dps na podstawie wywiadu pracownika socjalnego z dps wydajesz decyzję o wysokości odpłatnosci
qszwdx

Napisano: 09 cze 2014, 15:29

dziękuje, a może masz wzory tych decyzji?
filip
Stażysta
Od: 04 cze 2014, 21:21
Zajmuję się:

Napisano: 12 cze 2014, 11:10

art. 59 ust.1
Decyzję o skierowaniu do domu pomocy społecznej i decyzję ustalającą opłatę za pobyt w domu pomocy społecznej wydaje organ gminy właściwej dla tej osoby w dniu jej kierowania do domu pomocy społecznej.

Decyzja kierująca i o odpłatności jest wydawana w tym samym dniu.
blue_eyed
Praktykant
Od: 16 sie 2013, 16:36
Zajmuję się:

Napisano: 12 cze 2014, 11:38

Kierowałam juz parę osób i kolejno:
Na złożony wniosek przeprowadzasz wywiad I kompletujesz dokumenty
OPS wydaje decyzję o skierowaniu Pana XY do konkretnego DPSu ale bez daty od kiedy tą decyzję otrzymują:a/a, osoba lub opiekun prawny i PCPR
PCPR wydaje decyzję o umieszczeniu Pana XY w domu pomocy społecznej dnia.... (decyzja jest wydawana w dniu umieszczenia, czyli gdy osoba fizycznie zostanie przewieziona do DPS)
Następnie decyzję o odpłatności wydaje OPS (nie wiem jak inni ale my zawsze po przyjęciu podopiecznego otrzymujemy od pracownika socjalnego DPS wywiad i na jego podstawie ustalamy odpłatność)
qszwdx

Napisano: 12 cze 2014, 12:32

Jak Polska długa i szeroka, jak jedna jest ustawa- tak różne są praktyki OPS-ów i PCPR-ów.
U mnie- nigdy nie zdarzyło się aby " przeszła" decyzja o skierowaniu bez ustalenia odpłatności, i to na dodatek kwotowej.
Czytałam też w jakimś komentarzu do ustawy, że zaleca się aby obie decyzje były wystawione łącznie.
Widać praktyka jest różna :)
Percia

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x