DPS- Umowa czy decyzja - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 19 lut 2021, 9:26

Dzień dobry. Mam pytanie dotyczące tych nieszczęsnych DPS-ów.
Mianowicie sytuacja wygląda tak:
1. Wysłałam wniosek do innej miejscowości z prośbą o przeprowadzenie wywiadu cz. II dla osoby zobowiązanej do opłacania DPS
2. Na podstawie otrzymanego wywiadu wystawiłam umowę na odpłatność, kobieta jej nie podpisała i od razu napisała prośbę o ponowne przeanalizowanie jej sytuacji bo coś się zmieniło.
3. Ponownie wysłałam wniosek do właściwej miejscowości o przeprowadzenie wywiadu, z analizy otrzymanego wywiadu faktycznie sytuacja się zmieniła, jest mniejszy dochód i przesłanki do częściowego zwolnienia z odpłatności
Pytanie:
Czy mam wystawić nową umowę? czy decyzje zwalniającą? czy aneks do niepodpisanej umowy? Jak mam postąpić ?
bez podpisu, bez sensu ;p
Patrycjas
Praktykant
Od: 20 sty 2021, 15:41
Zajmuję się: Pracownik socjalny

Napisano: 19 lut 2021, 11:45

Wyrok WSA w Łodzi II SA/Łd 414/20 - Data orzeczenia 2020-09-09 dotyczący możliwości rozważenia zwolnienia z opłaty za dps przed wydaniem decyzji o odpłatności.

Nadal sądy co do zasady uważają ze zwolnienie na podstawie art. 64 ups musi poprzedzać ustalenie opłaty.( np. WSA w Gliwicach II SA/Gl 291/20)
pawel.w
Starszy referent
Od: 20 mar 2017, 9:22
Zajmuję się: PS/ŚW/ŚR/FA/ itd.

Napisano: 22 lut 2021, 12:12

Proszę zwrócić uwagę na starą i nową wersję art 64
STARA WERSJA: Art. 64. Osoby wnoszące opłatę za pobyt w domu pomocy społecznej można zwolnić, na ich wniosek, częściowo lub całkowicie z tej opłaty…
NOWA (AKTUALNA) WERSJA: Art. 64. Osoby wnoszące opłatę lub obowiązane do wnoszenia opłaty za pobyt mieszkańca domu w domu pomocy społecznej można zwolnić z tej opłaty częściowo lub całkowicie…
Kluczowe są podkreślone słowa. Należy podkreślić, iż w poprzedniej wersji u.p.s. art. 64 oraz 64a różniły się m.in. w tym zakresie. Art. 64 dotyczył „osób wnoszących opłatę”, natomiast art. 64a „osób zobowiązanych do wnoszenia opłaty”. Ta różnica doprowadziła m.in. niektóre Sądy Administracyjne do przekonania, iż nie chodzi o tożsame grupy osób, i że zwrot „wnoszący opłatę” świadczy właśnie o tym, iż wysokość owej opłaty została już uprzednio ustalona w prawomocnej decyzji.
Te rozważania jednak dotyczą już nieaktualnego stanu prawnego. Zmiana w art. 64 u.p.s., w szczególności objęcie nim także osób zobowiązanych do wnoszenia opłaty (czyli osób enumeratywnie wyliczonych w art. 61 u.p.s. – a więc jest to jednoznacznie i precyzyjnie zdefiniowana grupa osób) jasno pokazuje, iż zwolnienie z opłat jest możliwe na dowolnym etapie postępowania.
DOkładnie taka byłą intencja ustawodawcy, takie też było uzasadnienie tej zmiany (aby uniknąć absurdalnej sytuacji w której ktoś jest zwolniony, ale tak czy siak trzeba najpierw wyliczać opłatę, aby zaraz zwolnić).
Czy sądy "co do zasady stoją na stanowisku"? Nie wiem - wyrok w Łodzi odnosi się do nowego stanu prawnego i jasno to podkreśla.
A przy tym wszystkim jest jeszcze art 7a kpa - zasada życzliwej interpretacji przepisów.
Pozdrawiam
obserwator
Stażysta
Od: 03 cze 2018, 21:36
Zajmuję się: nauka

Napisano: 22 lut 2021, 14:20

No ale nie mogę zwolnić kogoś z odpłatności bez podpisania umowy, prawda?
Czyli powinnam wydać umowę, tak to rozumiem. I wydać umowę już na kwotę, o którą prosi rodzina czy umowę na wszystko ponad 300% ?
Patrycjas
Praktykant

Napisano: 23 lut 2021, 9:03

Czyli najpierw umowa, a potem decyzja zwalniająca z odpłatności ?
Albo raczej od razu decyzja zwalniająca bez umowy ?
A jeśli zwolnienie w części, to nie lepiej od razu uwzględnić niższą opłatę w umowie ?
elba
Stażysta
Od: 28 cze 2017, 14:34
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 23 lut 2021, 11:12

Nie chciałbym nikogo wprowadzić w błąd. Jednak moim zdaniem z ups wynika jasno, że:
1. Zwolnić z opłaty można dowolną osobę zobowiązaną - i warunkiem zwolnienia nie jest zawarcie umowy. Proszę zauważyć, że np w art 64a jest OBOWIĄZKOWE zwolnienie z opłat - i nikt nie żąda najpierw zawarcia umowy.
2. Umowa jest co do zasady SWOBODNYM OŚWIADCZENIEM WOLI. Strona dogaduje się z MOPS, że będzie płacić np. 500 zł miesięcznie. W tej umowie można - i należy! - uwzględnić sytuację danej osoby (finansową, rodzinną, zdrowotną, zawodową, osobistą etc). A więc od razu w umowie można to uwzględnić - i nie trzeba robić dziwacznych konstrukcji typu:
- umawiamy się w umowie na 1000 zł
- zaraz strona wnioskuje żeby to było 500
- godzimy się i zwalniamy
- podpisujemy nową umowę na 500
Po co, lepiej od razu zgodzić się (jeśli są podstawy) na tę rozsądną kwotę - i taką zawrzeć umowę
Pozdrawiam
obserwator
Stażysta
Od: 03 cze 2018, 21:36
Zajmuję się: nauka

Napisano: 23 lut 2021, 13:46

Dziękuje :)
Patrycjas
Praktykant