drobne wydatki

Wybrane tematy:
socjoterapia Opieka prawna nad małoletnią wychowanką w ciąży Zwolnienie dziecka z placówki opiekuńczo- wychowawczej urlopowanie wszystkich wychowanków z placówki... Alimenty ponowne umieszczenie w POW odpłatność za pobyt pensjonariusza w ZOL
ODPOWIEDZ
zazu

drobne wydatki

Post autor: zazu »

Jakie macie doświadczenia? wstrzymujecie wychowankom za naganne zachowanie należne 9zł? czy wypłacacie bo się mu należy (przepraszam za kolokwializm) jak psu micha?
hey

Re: drobne wydatki

Post autor: hey »

A skad sie to 9zl wzielo?? chyba nie z rozporzadzenia??
Lilianna

Post autor: Lilianna »

Najniższe kieszonkowe obecnie to kwota 13 zł.. może być wstrzymana,gdy wychowanek rażąco narusza zasady np. jego ucieczka trwa ponad miesiąc. Poza tym faktycznie, należy mu się jak psu buda :?
marcin75

Post autor: marcin75 »

Co by wyjaśnić wysokość kieszonkowego podaję. Na początek fragment art 18.1 ust 8 rozporządzenia: ...kwotę pieniężną do własnego dysponowania przez dzieci od 5 roku życia, której wysokość, nie niższą niż 1% i nie wyższą niż 8% kwoty odpowiadającej kwocie, o której mowa w art. 80 ust. 1 pkt 2 ustawy, ustala co miesiąc dyrektor placówki opiekuńczo- wychowawczej albo regionalnej placówki opiekuńczo-terapeutycznej..." Teraz lecimy do art 80 ust.1. pkt 2 ustawy "...1000 zł miesięcznie – w przypadku dziecka umieszczonego w rodzinie zastępczej zawodowej, rodzinie zastępczej niezawodowej lub rodzinnym domu dziecka..." No i mamy punkt wyjścia. Co prawda nie do końca rozumiem co ma piernik do wiatraka. Widocznie ma. Zatem 1% od 1000 złotych wynosi 10 złotych a 8% od 1000 złotych wynosi 80 złotych. Wnioskujemy, iż widełki dla kieszonkowego wynosi minimalnie 10 złotych a maksymalnie 80 złotych. Kwestia obniżania lub potrącania z kieszonkowego może być uregulowana w regulaminie kieszonkowego, który choć podpisany przez dyrektora i zaakceptowany przez dzieciaki nie daje gwarancji, że się KTOŚ nie dopnie do tej kwestii.
Wojtek.

Post autor: Wojtek. »

Witam,
wiem, że mój komentarz nie jest najwyższych lotów, ale dość trafnie oddaje naszą sytuację - czego nie zrobimy - d..a z tyłu ;)
Pozdr.
Wojtek.

Post autor: Wojtek. »

I można ją zmoczyć (tę d..ę) na każdym kroku ;)
Pozdr.
zazu

Post autor: zazu »

Dzięki Marcin, też to znalazłam ale nie widziałam sensu, chory kraj
ODPOWIEDZ