drobne wydatki
drobne wydatki
Jakie macie doświadczenia? wstrzymujecie wychowankom za naganne zachowanie należne 9zł? czy wypłacacie bo się mu należy (przepraszam za kolokwializm) jak psu micha?
Re: drobne wydatki
Najniższe kieszonkowe obecnie to kwota 13 zł.. może być wstrzymana,gdy wychowanek rażąco narusza zasady np. jego ucieczka trwa ponad miesiąc. Poza tym faktycznie, należy mu się jak psu buda 

Co by wyjaśnić wysokość kieszonkowego podaję. Na początek fragment art 18.1 ust 8 rozporządzenia: ...kwotę pieniężną do własnego dysponowania przez dzieci od 5 roku życia, której wysokość, nie niższą niż 1% i nie wyższą niż 8% kwoty odpowiadającej kwocie, o której mowa w art. 80 ust. 1 pkt 2 ustawy, ustala co miesiąc dyrektor placówki opiekuńczo- wychowawczej albo regionalnej placówki opiekuńczo-terapeutycznej..." Teraz lecimy do art 80 ust.1. pkt 2 ustawy "...1000 zł miesięcznie – w przypadku dziecka umieszczonego w rodzinie zastępczej zawodowej, rodzinie zastępczej niezawodowej lub rodzinnym domu dziecka..." No i mamy punkt wyjścia. Co prawda nie do końca rozumiem co ma piernik do wiatraka. Widocznie ma. Zatem 1% od 1000 złotych wynosi 10 złotych a 8% od 1000 złotych wynosi 80 złotych. Wnioskujemy, iż widełki dla kieszonkowego wynosi minimalnie 10 złotych a maksymalnie 80 złotych. Kwestia obniżania lub potrącania z kieszonkowego może być uregulowana w regulaminie kieszonkowego, który choć podpisany przez dyrektora i zaakceptowany przez dzieciaki nie daje gwarancji, że się KTOŚ nie dopnie do tej kwestii.
Witam,
wiem, że mój komentarz nie jest najwyższych lotów, ale dość trafnie oddaje naszą sytuację - czego nie zrobimy - d..a z tyłu
Pozdr.
wiem, że mój komentarz nie jest najwyższych lotów, ale dość trafnie oddaje naszą sytuację - czego nie zrobimy - d..a z tyłu

Pozdr.
Oprócz drobne wydatki - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze przeczytaj również:
Praca
Pomoc młodzieży zagrożonej wykluczeniem społecznym
kontrola z PCPR
....szkoły się Jej zachciało....
Samodzielność wychowanków
odmowa sprawowania opieki prawnej
wychowawca należący do Związku zawodowodowego w placówce
K A R A T E
procedury? prawo?
grafik
placówki a sanepid (żywienie)
Pisma urzędowe
Odpłatność za pobyt wychowanka w czasie ucieczki
Wystąpienie Pana Rzecznika w sprawie praw dziecka w POW
dwie placówki
pełnoletni wychowanek - jakie dokumenty???