odmowa sprawowania opieki prawnej

Wybrane tematy:
socjoterapia Opieka prawna nad małoletnią wychowanką w ciąży Zwolnienie dziecka z placówki opiekuńczo- wychowawczej urlopowanie wszystkich wychowanków z placówki... Alimenty ponowne umieszczenie w POW odpłatność za pobyt pensjonariusza w ZOL
ODPOWIEDZ
Beata***

odmowa sprawowania opieki prawnej

Post autor: Beata*** »

Witam,
czy jesteście Państwo odpowiedzieć mi na pytanie, czy dyrektor, wychowawca może odmówić sprawowania opieki prawnej nad wychowankiem? dostaliśmy z sądu pismo, w sprawie wskazania kandydata na opiekuna prawnego. nikt nie chce nim zostać. Czy sąd może to zakwestionować??????????
wychowawca

Re: odmowa sprawowania opieki prawnej

Post autor: wychowawca »

A kto może Cię zmusić do sprawowania opieki?? Nawet Sąd nie może!!! Ja jestem opiekunem prawnym ciąganym po sądach i szpitalach o każdej możliwej godzinie. Nie dajcie się w to wrabiać!
marcin75

Post autor: marcin75 »

Opieka prawna jest dobrowolna i nikt nie może nikogo do tego zmusić. Jak ktoś się tego podejmuje to z pełną świadomością wynikających z tego faktu implikacji i trudności. W przypadku zrzeczenia się opieki prawnej i tak do czasu powołania nowego opiekuna prawnego sprawuje się obowiązki. W przypadku pełnienia opieki prawnej i ponoszenia z tego tytułu kosztów można wnioskować do Sądu o wynagrodzenie z tego tytułu pokrywające koszty.
Beata***

Post autor: Beata*** »

dziękuję Wam Panowie, miałam wątpliwości, ale po zapoznaniu się z kodeksem rodzinnym i innymi podobnymi plus Wasz głos w tej sprawie - wiem już wszystko ;)
Mariannna

Post autor: Mariannna »

a u nas dyr zwolnił wychowawcę bo kategorycznie odmówił zostania opiekunem prawnym. . .
mmariusz

Post autor: mmariusz »

wychowawca powinien polecieć do sadu pracy ( opiekun prawny to nie jest część stosunku pracy).
A jeżeli nie poleci do sadu pracy to..... to dobrze że takiego wyeliminował. W końcu od wychowawcy więcej można oczekiwać niż od stróża, który tyko dlatego jest stróżem ze mu kwalifikacje na nic innego nie pozwalają
Mariannna

Post autor: Mariannna »

Wychowawca poszedł pracować do szkoły jako pedagog. Szkoda mu było zdrowia na szarpanie się z dyr. Woli robić fajne rzeczy.
ODPOWIEDZ