Druczki - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 9    [ Posty: 89 ]

Napisano: 09 maja 2014, 8:55

też się nad tym zastanawiałam
olo

Napisano: 09 maja 2014, 9:03

Iks wniosek super :) Dzięki że wpadłeś na to aby go wrzucić w takiej formie :)

Jak myślicie czy warto byłoby dodać pod tym oświadczeniem na wniosku Iks jeszcze:
h) osoba wymagająca opieki:
-nie pozostaje w związku małżeńskim, chyba że współmałżonek legitymuje się orzeczeniem
o znacznym stopniu niepełnosprawności,
-nie została umieszczona w rodzinie zastępczej, z wyjątkiem rodziny zastępczej spokrewnionej z dzieckiem, albo, w związku z koniecznością kształcenia, rewalidacji lub rehabilitacji,
w placówce zapewniającej całodobową opiekę, w tym w specjalnym ośrodku szkolno-wychowawczym, i nie korzysta w niej z całodobowej opieki przez więcej niż 5 dni w tygodniu,
i) osoba w rodzinie nie ma ustalonego prawa do wcześniejszej emerytury w związku z opieką nad dzieckiem,
j) osoba w rodzinie nie ma ustalonego prawa do dodatku do zasiłku rodzinnego z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego albo świadczenia pielęgnacyjnego na osobę w rodzinie lub poza rodziną,
k) na osobę wymagającą opieki członek rodziny nie jest uprawniony za granicą do świadczenia na pokrycie wydatków związanych z opieką, chyba że przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego lub dwustronne umowy o zabezpieczeniu społecznym stanowią inaczej.

W przypadku zmian mających wpływ na prawo do zasiłku dla opiekuna, w szczególności
zaistnienia okoliczności wymienionych powyżej, osoba ubiegająca się jest zobowiązana
niezwłocznie powiadomić o tych zmianach podmiot realizujący świadczenia rodzinne.

Niepoinformowanie organu właściwego prowadzącego postępowanie w sprawie świadczeń
rodzinnych o zmianach, o których mowa powyżej, może skutkować powstaniem nienależnie
pobranych świadczeń rodzinnych, a w konsekwencji – koniecznością ich zwrotu.
Przyznam się, że tworząc swój wniosek wzoruję się na wniosku o św. piel. obowiązującym na dzień 31.12.2012.
lavenda

Napisano: 09 maja 2014, 9:07

lavenda część z tych rzeczy bym dodał które zamieściłaś.
Znaczy większą część ;)

Iks wysłałem PW do Ciebie :P
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 09 maja 2014, 9:10

heiland rozumiem, że to byś usunął:
-nie została umieszczona w rodzinie zastępczej, z wyjątkiem rodziny zastępczej spokrewnionej z dzieckiem, albo, w związku z koniecznością kształcenia, rewalidacji lub rehabilitacji,
w placówce zapewniającej całodobową opiekę, w tym w specjalnym ośrodku szkolno-wychowawczym, i nie korzysta w niej z całodobowej opieki przez więcej niż 5 dni w tygodniu,
:?:
lavenda

Napisano: 09 maja 2014, 9:13

heiland pisze:Iks skąd dorwałeś ten wniosek?
Zastanawia mnie tylko czy jeden wniosek na wyrównanie i na bieżące, czy osobno... :roll:
anetag pisze:no oszalałeś olo ja cały tydzień nad tym siedziałam w pracy w domu, chłop mnie klął że się w domu pracą zajmuję a teraz mam tę swoją męczarnie wszystkim udostępnić? Nic z tego mój drogi , niech każdy sam pomyśli nad swoim wnioskiem..............
To nie wiem po jakie licho jesteś na tym forum, po to żeby tylko brać a nie dawać? Może lepiej nie zaglądaj tu... :evil:
przykro mi bardzo ale nic z forum nie biorę sama od deski do deski zrobiłam swój wniosek
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Napisano: 09 maja 2014, 9:14

lavenda
lavenda pisze:heiland rozumiem, że to byś usunął:
:?:
To raz, a dwa to:
lavenda pisze:może skutkować powstaniem nienależnie
pobranych świadczeń rodzinnych, a w konsekwencji – koniecznością ich zwrotu.
zmienił bym na:
może skutkować powstaniem nienależnie
pobranych świadczeń, a w konsekwencji – koniecznością ich zwrotu.
Tylko to tak na szybko dosłownie wzrokiem przeleciałem, bo adresuję koperty i zwrotki dot. ZDO :cry:
heiland
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 09 maja 2014, 9:16

anetag pisze:przykro mi bardzo ale nic z forum nie biorę sama od deski do deski zrobiłam swój wniosek
Nigdy nie skorzystałaś z żadnej pomocy/wzoru/zapytania?
To gratuluję ;)
tylko w takim razie co tu robisz??? Zabijasz czas? :mrgreen:
heiland
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 09 maja 2014, 10:52

do iksa
jeśli chodzi o termin ktorym się posługujesz "15 maja" to raczej powinno być do 14 maja
malgo

Napisano: 09 maja 2014, 11:56

Czy na tym druku nie powinien się tam znajdować jeszcze punkt odnośnie wychowawczego współmałżonka?
nowa1108

Napisano: 09 maja 2014, 11:58

heiland pisze:
anetag pisze:przykro mi bardzo ale nic z forum nie biorę sama od deski do deski zrobiłam swój wniosek
Nigdy nie skorzystałaś z żadnej pomocy/wzoru/zapytania?
To gratuluję ;)
tylko w takim razie co tu robisz??? Zabijasz czas? :mrgreen:
Czym innym jest wymiana poglądów/doświadczeń/dzielenie się wiedza, czym innym oczekiwanie na gotowca.
Ja sprawę widzę tak. Jeśli masz wątpliwości, czy efekt Twojej pracy jest odpowiednio dobry, to go wrzucasz na forum, gdzie ludzie mogą Ci go skonsultować lub poprawić. I to rozumiem. Natomiast nie można oczekiwać i żądać, by ktoś bezwarunkowo dzielił się efektami swojej pracy. Ja tam zastrzeżeń do anetag nie mam
najmniejszych. Zresztą z zasady sam też wzorów pism nie udostępniam.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Strona 3 z 9    [ Posty: 89 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x