Przyznam się, że tworząc swój wniosek wzoruję się na wniosku o św. piel. obowiązującym na dzień 31.12.2012.h) osoba wymagająca opieki:
-nie pozostaje w związku małżeńskim, chyba że współmałżonek legitymuje się orzeczeniem
o znacznym stopniu niepełnosprawności,
-nie została umieszczona w rodzinie zastępczej, z wyjątkiem rodziny zastępczej spokrewnionej z dzieckiem, albo, w związku z koniecznością kształcenia, rewalidacji lub rehabilitacji,
w placówce zapewniającej całodobową opiekę, w tym w specjalnym ośrodku szkolno-wychowawczym, i nie korzysta w niej z całodobowej opieki przez więcej niż 5 dni w tygodniu,
i) osoba w rodzinie nie ma ustalonego prawa do wcześniejszej emerytury w związku z opieką nad dzieckiem,
j) osoba w rodzinie nie ma ustalonego prawa do dodatku do zasiłku rodzinnego z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego albo świadczenia pielęgnacyjnego na osobę w rodzinie lub poza rodziną,
k) na osobę wymagającą opieki członek rodziny nie jest uprawniony za granicą do świadczenia na pokrycie wydatków związanych z opieką, chyba że przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego lub dwustronne umowy o zabezpieczeniu społecznym stanowią inaczej.
W przypadku zmian mających wpływ na prawo do zasiłku dla opiekuna, w szczególności
zaistnienia okoliczności wymienionych powyżej, osoba ubiegająca się jest zobowiązana
niezwłocznie powiadomić o tych zmianach podmiot realizujący świadczenia rodzinne.
Niepoinformowanie organu właściwego prowadzącego postępowanie w sprawie świadczeń
rodzinnych o zmianach, o których mowa powyżej, może skutkować powstaniem nienależnie
pobranych świadczeń rodzinnych, a w konsekwencji – koniecznością ich zwrotu.
-nie została umieszczona w rodzinie zastępczej, z wyjątkiem rodziny zastępczej spokrewnionej z dzieckiem, albo, w związku z koniecznością kształcenia, rewalidacji lub rehabilitacji,
w placówce zapewniającej całodobową opiekę, w tym w specjalnym ośrodku szkolno-wychowawczym, i nie korzysta w niej z całodobowej opieki przez więcej niż 5 dni w tygodniu,
przykro mi bardzo ale nic z forum nie biorę sama od deski do deski zrobiłam swój wniosekheiland pisze:Iks skąd dorwałeś ten wniosek?
Zastanawia mnie tylko czy jeden wniosek na wyrównanie i na bieżące, czy osobno...![]()
To nie wiem po jakie licho jesteś na tym forum, po to żeby tylko brać a nie dawać? Może lepiej nie zaglądaj tu...anetag pisze:no oszalałeś olo ja cały tydzień nad tym siedziałam w pracy w domu, chłop mnie klął że się w domu pracą zajmuję a teraz mam tę swoją męczarnie wszystkim udostępnić? Nic z tego mój drogi , niech każdy sam pomyśli nad swoim wnioskiem..............
To raz, a dwa to:lavenda pisze:heiland rozumiem, że to byś usunął:
zmienił bym na:lavenda pisze:może skutkować powstaniem nienależnie
pobranych świadczeń rodzinnych, a w konsekwencji – koniecznością ich zwrotu.
Tylko to tak na szybko dosłownie wzrokiem przeleciałem, bo adresuję koperty i zwrotki dot. ZDOmoże skutkować powstaniem nienależnie
pobranych świadczeń, a w konsekwencji – koniecznością ich zwrotu.
Nigdy nie skorzystałaś z żadnej pomocy/wzoru/zapytania?anetag pisze:przykro mi bardzo ale nic z forum nie biorę sama od deski do deski zrobiłam swój wniosek
Czym innym jest wymiana poglądów/doświadczeń/dzielenie się wiedza, czym innym oczekiwanie na gotowca.heiland pisze:Nigdy nie skorzystałaś z żadnej pomocy/wzoru/zapytania?anetag pisze:przykro mi bardzo ale nic z forum nie biorę sama od deski do deski zrobiłam swój wniosek
To gratuluję![]()
tylko w takim razie co tu robisz??? Zabijasz czas?