drugi wniosek o świadczenie pielęgnacyjne co robić? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 25 sty 2019, 10:10

Daliśmy odmowę pani na świadczenie pielęgnacyjne ponieważ jej mąż miał ustalone na dziecko wcześniejsza emeryturę. SKO utrzymało w mocy.
W między czasie okazało się że facet prawo do wcześniejszej emerytury ma uchylone i tym samym już nic nie stoi na przeszkodzie żeby kobieta miała ŚP.
Tyle, że Pani złożyła skargę do WSA na decyzję kolegium, załączając pismo z ZUS, ja wysyłając dokumenty do kolegium też napisałam, że mąż nie ma emerytury już.
Problem polega na tym że kobieta znowu złożyła wniosek i nie wiem czy mam go rozpatrywać czy czekać?
root
Referent
Od: 12 sty 2017, 11:59
Zajmuję się: ŚW/FA/500+

Napisano: 25 sty 2019, 10:24

a z jakiego powodu uchylona emerytura - może zawieszona, albo wstrzymana wypłata bo takie pomysły też ludzie mają?
drugi wniosek - jak dla mnie Art. 97 § 1 pkt 4 KPA
FX
Stażysta
Od: 26 lis 2006, 11:40
Zajmuję się:

Napisano: 25 sty 2019, 11:21

prawo do wcześniejszej emerytury przysługiwało z tytułu opieki nad dzieckiem a skoro facet już nie sprawował opieki (z żoną się rozwiódł i wyprowadził) to uchylili
root
Referent
Od: 12 sty 2017, 11:59
Zajmuję się: ŚW/FA/500+

Napisano: 25 sty 2019, 11:45

moim zdaniem odmawiasz wszczecie postepowania z uwagi na to ze sprawa jest rozptarywana w innym organie
opsdolnyslask
Praktykant
Od: 25 sty 2019, 11:04
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Napisano: 25 sty 2019, 13:59

odmowa wszczęcia bo sprawa jest rozpatrywana?
a co jeśli sąd też utrzyma w mocy decyzję odmowną?
przy zawieszeniu to chociaż można przyznać od miesiąca złożenia tego drugiego wniosku
po drugie to sprawa nie została zakończona i powinniśmy poczekać na sąd
odmowę wszczęcia jak dla mnie to możemy tworzyć jak w sprawie została już wydana decyzja, a tu takiej jeszcze nie ma
FX
Stażysta
Od: 26 lis 2006, 11:40
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x