ŚWiadczenia pielegnac w SOpocie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 28 ]

Napisano: 25 sty 2019, 8:57

Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 25 sty 2019, 9:29

Ciekawe, jaki będzie finał.
Arla
Starszy referent
Od: 08 lip 2014, 10:36
Zajmuję się: ŚR, SW

Napisano: 25 sty 2019, 9:42

No i żyjemy sobie w takich światach równoległych - w jednym ministerstwo, które wyrok uparcie ignoruje, w drugim Sądy Administracyjne, które już hurtowo i od szablonu chyba wydają wyroki na korzyść opiekunów osób dorosłych... A pod dupie dostaje urzędnik na szarym końcu naszej wspaniałej machiny administracyjnej.

Art. 8 par.2 Kpa się kłania.

Przejrzyjcie ostatnie wyroki Sądów Administracyjnych - teraz lecą tylko świadczenia pielęgnacyjne - wyrok TK trzeba stosować, nawet jak ustawodawca ma to gdzieś.
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 25 sty 2019, 13:06

Co tu mówić to jest wina organu wydającego takie decyzje. Nas obowiązuje ustawa a nie WYROK, w ustawie nic się nie zmieniło.
MZ 1
Praktykant
Od: 09 cze 2017, 8:11
Zajmuję się: FA

Napisano: 25 sty 2019, 13:50

No ale wiesz, że przy odwołaniach to SKO zwykle przyznaje świadczenie pielęgnacyjne, a jak nie SKO to Sąd. I potem wypłaca to i tak OPS. Pieniądze i tak idą te same. Trzeba by udowodnić, że SKO by nie przyznało, albo Sąd by nie przyznał świadczenia. A skoro jest już wiele decyzji SKO i wiele wyroków Sądów w takich sprawach - to patrz. Art. 8 par.2 kpa.
Efekt jest taki, że i tak osoba otrzyma świadczenie, ale musi się najpierw bujać z tym kilka miesięcy. Ministerstwo po prostu liczy na to, że część osób się nie odwoła, a część nie złoży wniosku na ŚP tylko na SZO.
Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze.

Ręka w górę kto wypłaca ŚP opiekunowi osoby niepełnosprawnej, której niepełnosprawność nie powstała przed 18/25 rokiem życia (na podstawie decyzji SKO lub wyroku sądu)!

Ja wypłacam!

P.S. I się okaże, że wiele OPS-ów wypłaca, a tylko biedny MOPS w Sopocie musi zwracać, bo sam wydał decyzję a nie czekał na SKO...
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor

Napisano: 28 sty 2019, 13:17

Na podstawie decyzji SKO lub sądu to łaski nie robisz, że wypłacasz.
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 23 cze 2006, 14:51
Zajmuję się:

Napisano: 28 sty 2019, 13:31

ja nie rozumiem tutaj tylko jednej rzeczy. Jak mogą domagać się zwrotu kasy do 14 dni? Przecież jak wg nich decyzja jest błędna to należy ją unieważnić i robić potem NP.
Jak SKO nie unieważni decyzji, uzna ją za prawidłową (a pewnie tak będzie w tym przypadku) to zalecenia pokontrolne i widzimisię kontrolującego są g...wno warte. Ktoś tu przegiął. Do 14 dni to ja mogę podjąć działania w celu unieważnienia decyzji
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 28 sty 2019, 16:19

-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 28 sty 2019, 16:27

dla mnie to szczyt złośliwości, żeby nie powiedzieć bezprawie. W zaleceniach nie ma słowa jak z tego wyjść, jakby sobie zdawali sprawę z tego, że żądanie unieważnienia decyzji i wyprowadzenie tego jest z góry skazane na porażkę. SKO a tym bardziej sąd nie unieważni takiej decyzji
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 28 sty 2019, 16:35

ludek pisze:Na podstawie decyzji SKO lub sądu to łaski nie robisz, że wypłacasz.
No przecież wiem. Chodzi mi tylko o to, że takie świadczenia są wypłacane. Pan wypłaca, pani wypłaca... A MOPS Sopot nie może, bo wyszedł przed szereg i zrezygnował z szopki pt. "Ja dam odmowę, niech SKO przyzna".
de Charette pisze:jakby sobie zdawali sprawę z tego, że żądanie unieważnienia decyzji i wyprowadzenie tego jest z góry skazane na porażkę. SKO a tym bardziej sąd nie unieważni takiej decyzji
No właśnie.
Ale skutkuje to tym,że już żaden ośrodek się nie wychyli.
Zofia
Podinspektor

Strona 1 z 3    [ Posty: 28 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x