Świadczenie pielęgnacyjne, zasiłek i specjalny zasiłek opiek - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 24 sty 2019, 19:01

Witam. Jestem początkująca w temacie dlatego proszę o wyrozumiałość.
Mam kilka pytań.
1. Zasiłek pielęgnacyjny- 184zł. Komu się należy tzn. wiem ale czy jeśli ktoś otrzyma zasiłek pielęgnacyjny to może starać sie też ta rodzina o świadczenie pielęgnacyjne czy też specjalny zasiłęk opiekuńczy? Czy tu też obowiązują progi dochodowe tj. 764zł?

Świadczenie pielęgnacyjne od specjalnego zasiłku pielęgnacyjnego generalnie różni się tylko tym, że świadczenie piel. można otrzymać wtedy jak niepełn. powstała do 18rż. lub do 25 jak uczy się. tak? Dobrze rozumiem? A jak tu sprawa wygląda z progiem dochodowym?

I ostatnie pytanie odnośnie zasiłku dla opiekuna.
Komu przysługuje? Powiedzmy, że osoba teraz składa wniosek po raz 1.
Hugolina12345
Praktykant
Od: 23 sty 2019, 19:17
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne i wychowawcze

Napisano: 25 sty 2019, 9:55

Tak zasiłek pielęgnacyjny jest dla osoby posiadającej stosowne orzeczenie o niepełnosprawności, rodzina może też wystąpić o świadczenie pielęgnacyjne lub specjalny zasiłek opiekuńczy. Kryterium dochodowe obowiązuje przy SZO - 764zł miesięcznie na osobę w rodzinie. ZP i ŚP jest bez kryterium dochodowego.

Zasiłek dla opiekuna - to dotyczy tylko bardzo wąskiego grona uprawnionych, tzn. osób które utraciły prawo do ŚP w roku 2013. Nikt teraz nie ma możliwości otrzymania ZDO po raz pierwszy, tutaj ewentualnie tylko kontynuacja.
FX
Stażysta
Od: 26 lis 2006, 11:40
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x