duplikat osoby - pomost std - Oprogramowanie

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 23 sty 2014, 12:27

Ta sama osoba istnieje w systemie dwa razy z innym PESEL i obie przynależą (chyba - robiłam raport przynalezności i na to wskazuje) do tej samej rodziny (rodzina jednoosobowa) w aktualnym wywiadzie wskazana jest ta z błędnym PESEL. Nie mogę zastąpić jednej drugą bo jest komunikat, że nalezy wyrejestrować z rodziny.
Pytanie brzmi - jak kolejno postapić?
Chciałam zmienic okresy przynależności ale jak zawsze mam komunikat, że dane nalezy zmienić bezpośrednio w oknie danych rodziny i jak zawsze nie wiem gdzie to okno... hehe
A i nie wiem czy ten sposób jest tu wlasciwy
~ja

Napisano: 23 sty 2014, 12:42

a i mała korekta
ta z właściwym PESEL należy też do dwóch innych rodzina ale z okresami przynależności do pierwszej Y 1999/01/02 - 2012/03/05 a do drugiej Z 2012/03/14 - 2013/06/18
ta z niewłaściwym PESEL należy do rodziny jednoosobowej X i tak ma zostać - tu okres przynależności jest od 2005/01/11
Jak to uporządkować ?
~ja

Napisano: 23 sty 2014, 12:44

tzn. rodzina ma zostać jednoosobowa - rodzina X a osoba ma mieć zmieniony PESEL na właściwy (czyli zastąpiona osobą, która występuje w rodzinach Y i Z)

rodziny Y i Z były rodzinami wieloosobowymi
~ja

Napisano: 24 sty 2014, 11:59

Nikt nie podpowie jak to rozgryść? :(
~ja

Napisano: 24 sty 2014, 12:11

Ta sama osoba nie może wspólnie gospodarować w tym samym okresie w dwóch różnych rodzinach. Jeśli więc doprowadzisz do takiej sytuacji, w której te okresy wspólnego gospodarowania nie będą się pokrywać (niewspólnego mogą), to będziesz mogła zlikwidować tę duplikację.
Masz do tego celu okno dostępne pod menu Informacje o rodzinie -> Historia przynależności osób do rodziny z okna rodzin. Tam ustawiasz sie na własciwej osobie i klikasz przycisk Okresy.
Możesz tam:
zmieniać daty od i do - bezpośrednio na liście przez dwuklik na dacie, poprawę i Enter.
dzielić okresy
usuwać zamknięte okresy
dodawać brakujące okresy
zmieniać wspólne gospodastro w okresach - na liście przez dwuklik w kolumnie o prowadzeniu gosp.
Jeśli okres przynależności trwa (tj. ma pustą datę do), to trzeba go zmieniać bezposrednio na oknie rodziny - tj z listy rodzin kliknąc ikonę modyfikacji i wejść na zakładkę Członkowie i tam zmienić datę od lub zaznaczyć/odznaczyć wspólne gospodarstwo.
pozdrawiam
~Tomek

Napisano: 24 sty 2014, 12:24

Jeśli zmieniam okres przynależności do rodziny w tej rodzinie, w której on trwa z godnie z tym co napisałes powyżej czyli lista rodzin, modyfikacja, członkowie, okresy... to dalej wyskakuje komunikat, iż trwający okres przynależności należy zmieniać bezpośrednio w oknie danych rodziny...
Nie mogę tu odznaczyć wspólnego gospodarowania bo jest to rodzina jednoosobowa. I tu jak wspomnialam osoba jest z błednym PESEL.
W pozostałych dwóch rodzinach osoba jest z właściwym nr PESEL i okresy przynależności się nie pokrywają a na dzień dzisiejeszy nie jest w składzie żadnej z tych rodzin.
~ja

Napisano: 24 sty 2014, 12:25

Trwający zmieniasz na zakładce Członkowie okna rodziny (jak napisałem wyżej). Zakończone okresy pod tym menu Informacje o rodzinie.
~Tomek

Napisano: 24 sty 2014, 12:30

Zmieniam trwający okres na zakładce czlonkowie i dalej komunikat jw. ze nalezy bezposrednio w oknie danych rodziny
~ja

Napisano: 24 sty 2014, 12:31

To nie jest możliwe.
Napisz po kolei co i gdzie klikasz.
~Tomek

Napisano: 24 sty 2014, 12:35

Rodziny, znajduje sobie rodzinę, zaznaczam, klikam modyfikacja, otwieram zakładkę członkowie, klikam okresy, dwa razy należy do rodziny do... wpisuje datę, akceptuję i wyskakuje wyzej wskazany komunikat
~ja

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x