Duzy problem z zasiłkiem stałym - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 19 sty 2016, 10:39

Witam,
Mam duży problem dotyczacy zasiłku stałego w rodzinie.
Mam dwoch panów, braci którzy pobierają zasiłek stały W lipcu robiłam aktualizację ale bez jednego bo się nie zgłosił. Dowiedziałam się bodajże w sierpniu, ze wyjechał daleko do rodziny. W październiku zmieniłam tylko jednemu wysokość a drugi ten co wyjechał miał pozostawione po staremu bo go nie było i tak mu wypłacalismy aż do grudnia. Jest styczeń powinna być z nim aktualizacja ale go nie ma dalej i co ja mam teraz zrobic.....uchylić a temu pierwszemu zwiekszyć ? nie wiem...pomóżcie proszę
kokolinko

Napisano: 19 sty 2016, 13:01

nikt nie pomoże :( :( :( :( :( :( :( :( :( :(
kokolinko

Napisano: 19 sty 2016, 15:25

A jaki powód uchylenia? Orzecznictwo nie wskazuje jakoby brak możliwości przeprowadzenia aktualizacji był powodem do uchylenia decyzji.

Wiesz gdzie wyjechał?
Prześlij tam prośbę o wywiad.
bla

Napisano: 19 sty 2016, 15:40

Nie znam jego nowego adresu..
A na jakiej podstawie mam przeprowadzić ten wywiad jak go nie ma i nie znam adresu..i dlaczego mam kontynuować pomoc jak nie mogę z nim wywiadu przeprowadzić a termin tego wywiadu mija w styczniu tzn nowy wywiad aktualizacyjny powinnam z nim przeprowadzić teraz....ehhhh
kokolino

Napisano: 19 sty 2016, 15:42

Zgodnie z art. 11 ust. 2 ustawy o pomocy społecznej, brak współdziałania osoby lub rodziny z pracownikiem socjalnym w rozwiązywaniu trudnej sytuacji życiowej może być powodem odmowy udzielenia pomocy. Organ zauważył również, że na wezwanie MGOPS wnioskodawca nie dostarczył żadnych brakujących dokumentów mających wpływ na udzielenie pomocy.
kokolinko

Napisano: 19 sty 2016, 18:57

Jak odbiera stały? z bratem osobne było czy wspólne?
Wredna1

Napisano: 20 sty 2016, 8:26

Właśnie jest wspólnie z bratem w gospodarstwie
kokolinko

Napisano: 20 sty 2016, 14:36

w mojej ocenie nie powinnaś wypłacać zasiłku ( po staremu) pismem powinnaś wezwać go do ośrodka pomocy, jeżeli nie zgłosił się w wyznaczonym terminie należy wszcząć postępowanie wyjaśniające brat powinien napisać oświadczenie że brat wyjechał uchylić decyzję- art. 105 ust.5 zmiana sytuacji osobistej ( a może ty płacisz nieboszczykowi świadczenie, albo osobie przebywającej poza granicami Polski) co bracia są skłóceni że nie wie gdzie on przebywa
Nora2

Napisano: 21 sty 2016, 10:33

Według mnie brat który został pełen zasiłek stały decyzja tylko na niego.
Nie otrzymałam odpowiedzi jak jest realizowany stały: konto, kasa?
Wredna1

Napisano: 21 sty 2016, 11:44

ja bym zwyczajnie wstrzymała, od razu by się z Tobą skontaktował
Odp..

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x