Odpłatność za usługi opiekuńcze - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 19 sty 2016, 20:22

Witacie mam pytanie czy odpłatność za 1 godz.usług opiekuńczych regulujące zarządzeniem wójta czy uchwałą rady gminy?
Fifi18

Napisano: 19 sty 2016, 20:37

Uchwałą rady gminy. Na etapie przygotowywania uchwały, zastanawiałam się, czy odpłatność ustalić w uchwale, czy nie. Wybrałam uchwałę, tam określiłam koszt 1 godz. Serdecznie odradzam. Zmiana kosztu po paru latach wymaga kolejnej batalii z radnymi. Wiem, że są ośrodki, gdzie koszt 1 godziny ustala kierownik; warto poszperać w internecie. Podsumowując: w uchwale rady gminy dot usług opiekuńczych, nie musi być podany koszt 1 godz. Warto być asertywnym, tworzyć dobre prawo. Przyznam, że parę lat wstecz wybrałam, tak mi się wydawało, łatwiejszą drogę.
JOLANTA1

Napisano: 20 sty 2016, 9:30

U nas nową stawkę wprowadza się zarządzeniem wójta.
Gość

Napisano: 20 sty 2016, 9:38

w województwie dolnośląskim po kontrolach jednym z zaleceń pokontrolnych jest określenie kosztu 1 godziny usług opiekuńczych w uchwale rady miasta
madzia11

Napisano: 20 sty 2016, 12:33

nie podawajcie kosztu 1 godziny w uchwale Rady bo jak się zmieni koszt to za kazdym razem będziecie zmieniać uchwałę

ja załącznikiem do uchwały zrobiłam tylko % odpłatność i to jest prawidłowo bo uchwała ukazała się w Dzienniku Urzędowym woj.jak by było nie prawidłowo to nadzór woj. by tego nie ogłosił w Dzienniku

jak można zmienić koszt 1 godz. zarządzeniem , ja jak chcę zlecić organizacji pozarządowej to ogłasza konkurs zgodnie z ustawą o pożytku publicznym, jak większa :roll: kwota to przetarg
funia

Napisano: 20 sty 2016, 13:10

Nadzór wojewody zakwestionował brak kwoty 1 godz. - dolnośląskie. Nie może być %. Dokładnie tak jak u madzi11.
male

Napisano: 20 sty 2016, 13:29

no bo jesteśmy z tego samego województwa
madzia11

Napisano: 20 sty 2016, 14:24

Ja mam Uchwalę Rady tylko co do zasad ustalania i zwalniania z odpłatności a stawkę za godz ustalamy po ogłoszeniu konkursu na swiadczenie uslug opiekuńczych przez NGO
Dzika7

Napisano: 20 sty 2016, 14:24

Ja mam Uchwalę Rady tylko co do zasad ustalania i zwalniania z odpłatności a stawkę za godz ustalamy po ogłoszeniu konkursu na swiadczenie uslug opiekuńczych przez NGO
Dzika7

Napisano: 20 sty 2016, 15:19

my też tak mieliśmy, do kontroli w tamtym roku
madzia11

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x