Dwa gospodarstwa pod jednym adresem - dodatek na węgiel i drewno

Wybrane tematy:
Wzory informacji, decyzji Webinar - dodatek osłonowy. B. Mazurkiewicz 08/02/2022 Informator dla samorządów Ministerstwo Klimatu i Środowiska - Dodatek osłonowy. Pytania i odpowiedzi dopłaty unijne ARiMR jak pozyskać dane WZÓR PISMA DO ZUSU O WYSOKOŚĆ SKŁADEK ZDROWOTNYCH ZA 2020R.
Milkafr
Praktykant
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne
Starszy inspektor
Kontakt:

Re: Dwa gospodarstwa pod jednym adresem - dodatek na węgiel i drewno

Post autor: Milkafr »

Tom. pisze: 03 lis 2022, 11:17 3e to jeden LOKAL jeden dodatek
No ale 3e, mówi o przypadkach z 3d, a 3d mówi o 3c... Ja na prawdę jestem już głupia!
roriyok
Starszy referent
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Post autor: roriyok »

Milkafr pisze: 03 lis 2022, 11:23
No ale 3e, mówi o przypadkach z 3d, a 3d mówi o 3c... Ja na prawdę jestem już głupia!
3e precyzuje, że na jeden lokal przysługuje jeden dodatek, a 3c jest warunkiem dla punktu 3d. Pod jednym adresem może być kilka gospodarstw w odrębnych lokalach i na każdy taki lokal przysługuje jeden dodatek (po pierwszej nowelizacji było jeden adres - jeden dodatek i było to niekiedy krzywdzące).
Awatar użytkownika
Tom.
Administrator
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
Kontakt:

Post autor: Tom. »

no tak, jak ustalisz w drodze wywiadu, że w budynku pod jednym adresem są jednak np 2 lokale to w każdym z nich można przyznać max jeden dodatek niezależnie ile w tych lokalach jest gospodarstw ;)
Milkafr
Praktykant
Starszy inspektor
Kontakt:

roriyok pisze: 03 lis 2022, 11:30
3e precyzuje, że na jeden lokal przysługuje jeden dodatek, a 3c jest warunkiem dla punktu 3d. Pod jednym adresem może być kilka gospodarstw w odrębnych lokalach i na każdy taki lokal przysługuje jeden dodatek (po pierwszej nowelizacji było jeden adres - jeden dodatek i było to niekiedy krzywdzące).
Ok, czyli możemy dać dodatek dla osoby z "innego lokalu" ale tylko pod warunkiem, że są w trakcie załatwiania "nowego- odrębnego adresu"?
Ostatnio zmieniony 03 lis 2022, 11:39 przez Milkafr, łącznie zmieniany 1 raz.
Milkafr
Praktykant
Starszy inspektor
Kontakt:

Tom. pisze: 03 lis 2022, 11:32
no tak, jak ustalisz w drodze wywiadu, że w budynku pod jednym adresem są jednak np 2 lokale to w każdym z nich można przyznać max jeden dodatek niezależnie ile w tych lokalach jest gospodarstw ;)
Aaaa ty w tą stronę... Hmm ok, czaję :)
pawel.w
Starszy referent
Zajmuję się: PS/ŚW/ŚR/FA/ itd.
Kontakt:

Post autor: pawel.w »

A może by tak najmądrzejsza ministra "moskwa" uaktualniła poradnik dla samorządów w związku ze zmianami ustawy o dodatku węglowym.
Dowiedzielibyśmy się co mieli na myśli tworząc kolejne wypociny.
Ps.
Ta pani uczestniczy w planach budowy na terytorium RP elektrowni jądrowych.
Jak te elektrownie będą działać jak ustawa o dodatku węglowych to już zaczynam się bać!!!!
kalina.malina
Starszy referent
Zajmuję się: wszystkim
Kontakt:

Post autor: kalina.malina »

[
Ok, czyli możemy dać dodatek dla osoby z "innego lokalu" ale tylko pod warunkiem, że są w trakcie załatwiania "nowego- odrębnego adresu"?
[/quote]

No chyba jednak wymogu ustalania adresu nie ma, a przynajmniej z tego nie wynika. I w dodatku zero wyjasnien co to lokal. Znowu domysły.
Milkafr
Praktykant
Starszy inspektor
Kontakt:

kalina.malina pisze: 03 lis 2022, 12:27 [
No chyba jednak wymogu ustalania adresu nie ma, a przynajmniej z tego nie wynika. I w dodatku zero wyjasnien co to lokal. Znowu domysły.
[/quote]

Tu wszystko jest tak napisane, że człowiek im więcej czyta tym jest głupszy, przynajmniej ja :lol:
No ale jeżeli dalej drążyć temat to co autor miał na myśli pisząc "...i w terminie do dnia 30 listopada 2022 r. nie jest możliwe ustalenie odrębnego adresu miejsca zamieszkania..." :roll:
Po coś ten zapis jest, ja to rozumiem tak, że to jest dla osób, które poczyniły jakieś kroki w celu nadania odrębnego numeru dla lokalu, ale np. organ nadający te numery nie wyrobi się, do 30 listopada... Rozkminiamy to od wczoraj i rozkminić nie możemy... :oops:
Bea1
Referent
Zajmuję się: SR, FA
Kontakt:

Post autor: Bea1 »

to ze np piętro budynku jest oddzielnym lokalem ma ustalić wywiad, tak. Czy ma to być lokal wyodrębniony administracyjnie odpowiednim zaświadczeniem starostwa?
julia_
Stażysta
Zajmuję się: DO
Kontakt:

Post autor: julia_ »

kalina.malina pisze: 03 lis 2022, 12:27 [
[/quote]

Ustawa z dnia 24 czerwca 1994 r. o własności lokali
Art. 2 ust. 2
Samodzielnym lokalem mieszkalnym, w rozumieniu ustawy, jest wydzielona
trwałymi ścianami w obrębie budynku izba lub zespół izb przeznaczonych na
stały pobyt ludzi, które wraz z pomieszczeniami pomocniczymi służą zaspokajaniu ich potrzeb mieszkaniowych. Przepis ten stosuje się odpowiednio również do
samodzielnych lokali wykorzystywanych zgodnie z przeznaczeniem na cele inne
niż mieszkalne.
ODPOWIEDZ