Dwa ŚP z jednego domu - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 21 mar 2023, 10:17

Dzień dobry. Mam taką sytuację- ojciec opiekuje sie niepełnosprawnym synem, zrezygnował z pracy w gospodarstwie rolnym juz lata temu. Teraz jego żona chce brać ŚP w ramach opieki nad swoim ojcem. Jak podejść do sprawy? Czy mogą być dwa ŚP w jednej rodzinie w jednym domu? Ta potencjalna opiekunka jest uprawniona do dopłat w AR i MR. Jak podejść do sprawy?
Monika221
Stażysta
Od: 10 sie 2022, 11:29
Zajmuję się: SR

Napisano: 21 mar 2023, 10:21

W takiej sytuacji mogą być 2 świadczenia w jednej rodzinie.
Na jedną osobę niepełnosprawną nie mogą być 2 świadczenia i jedna osoba nie może brać dwu świadczeń.
Jako rolnik musi zrezygnować z pracy w gospodarstwie rolnym i zgłosić to do KRUS.

Skoro nie pracuje na roli to dopłaty też raczej nie przysługują.
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 21 mar 2023, 10:39

~o~ pisze:
21 mar 2023, 10:21
W takiej sytuacji mogą być 2 świadczenia w jednej rodzinie.
Na jedną osobę niepełnosprawną nie mogą być 2 świadczenia i jedna osoba nie może brać dwu świadczeń.
Jako rolnik musi zrezygnować z pracy w gospodarstwie rolnym i zgłosić to do KRUS.

Skoro nie pracuje na roli to dopłaty też raczej nie przysługują.
też tak myślę, skoro rezygnuje z pracy w g. rolnym to z kwestiami rolniczymi przestaje mieć cokolwiek wspólnego, nawet musi sie z krusu przeciez wyrejestrować. Moja gmina jest rolnicza, mam wysyp świadczeń w związku z opieką nad rodzicami bo moje sko przyznaje, ale ludzie strasznie kombinują. Pracują na czarno, są na chorobowym w krusie, maja jakies kontrakty na w ramach prowadzenia gospdarstwa rolnego, oddają rodziców do zolu lub jakis placówek na stałe, a chcą brać pieniądze, opiekunów często nie ma w domu. To jest jakis koszmar.
Monika221
Stażysta
Od: 10 sie 2022, 11:29
Zajmuję się: SR

Napisano: 21 mar 2023, 15:46

Nie zgadzam się art. 27 jest jeszcze
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Napisano: 22 mar 2023, 8:55

Na jedną osobę niepełnosprawną nie mogą być 2 świadczenia i jedna osoba nie może brać dwu świadczeń - dokladnie o tym mowi art. 27
leol
Starszy referent
Od: 22 sie 2017, 21:29
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 23 mar 2023, 15:07

leol pisze:
22 mar 2023, 8:55
Na jedną osobę niepełnosprawną nie mogą być 2 świadczenia i jedna osoba nie może brać dwu świadczeń - dokladnie o tym mowi art. 27
no nie zgadzam się z tobą art. 27 ust. 4 i jeszcze tiret
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Napisano: 23 mar 2023, 15:20

Ale tu chodzi o to, że jak matce przysługuje świadczenie pielęgnacyjne na dziecko i ojcu przysługuje świadczenie pielęgnacyjne na to samo dziecko, to dostanie tylko jedno z nich (to, które pierwsze złożyło wniosek).
A drugi przypadek (ust.5) to jak matce przysługuje i świadczenie pielęgnacyjne, i świadczenie rodzicielskie na to samo dziecko, albo jak przysługuje świadczenie pielęgnacyjne na dziecko i specjalny opiekuńczy na matkę - to wtedy wybiera jedno świadczenie.
A w pytaniu jest że ojciec pobiera na syna, a matka/żona chce na swojego ojca. Zięciowi nie przysługuje na teścia świadczenie pielęgnacyjne, więc nie może tu być zbiegu praw.
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x