Pracodawca nie chce wydać zaświadczenia (umowa o dzieło). - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 21 mar 2023, 12:14

Cześć,

Mamy Panią na umowie o dzieło i chcemy od jej pracodawcy otrzymać informację od kiedy do kiedy trwało jej zatrudnienie i w jakiej formie (wiemy, że ma umowę o dzieło).
Powołaliśmy się na 29 ust. 2 ustawy o świadczeniach rodzinnych, że jako pracodawca powinien nam wydać zaświadczenie i na art.3 pkt 22 gdzie mowa o zatrudnieniu, gdzie należy przez to rozumieć między innymi umowę o dzieło.

Pracodawca nie chce nam udostępnić, gdyż twierdzi, że nie jest pracodawcą zgodnie z kodeksem pracy i że naruszyłby rodo.
Czy spotkaliście się z czymś takim? I czy macie jakiś pomysł jak uzyskać od niego zaświadczenie?
petro
Praktykant
Od: 01 mar 2017, 8:07
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 21 mar 2023, 13:07

skarga do "prezesa RODO"
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 21 mar 2023, 15:05

a ja bym dała wezwanie Pani, w końcu jest wnioskodawca ;-)
pinka2022
Starszy referent
Od: 30 lis 2022, 12:20
Zajmuję się: ZR/FA/ŚP/ZP/ŚW

Napisano: 24 mar 2023, 10:21

dzięki :) może faktycznie najpierw wezwać wnioskodawczynię, a potem skarga. Mam jeszcze do Was pytanie, czy ja dobrze rozumiem, że per analogia, za pracodawcę z art. 29 ust. 2 powinniśmy również uważać osobę "zatrudniającą" na umowę o dzieło w oparciu o definicję zatrudnienia z art. 3 pkt 22? Czy nie mamy podstawy zwracać się do pracodawcy o zaświadczenie, gdyż przez pracodawcę rozumiemy tylko takiego pracodawcę w rozumieniu kodeksu pracy? W komentarzach w LEXie nic na ten temat nie ma, więc dla nich i sądów to chyba sprawa oczywista?
petro
Praktykant
Od: 01 mar 2017, 8:07
Zajmuję się: ŚR

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x