dwa stosunki pracy a urlop wychowawczy- teoretycznie trudna sprawa - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 13 paź 2021, 14:30

Osoba ubiegająca się o zasiłek rodzinny składa wniosek 13.10.2021 r. ( na stary okres zasiłkowy 2020/2021, wiadomo aby wziąć za październik ) ubiega się o dodatek z tytułu przebywania na urlopie wychowawczym, na bliźniaki:
- Pani mniej więcej od 2018 r., prowadzi działalność gospodarczą którą zawiesiła równocześnie z dniem przejścia na urlop wychowawczy czyli od 01-10-2021 r. (status w CEiDG zawieszony)
- od grudnia 2019 r. podjęcie pracy na etat u pracodawcy później wiadomo urlop macierzyński który trwał 65 tyg. (na bliźniaki ) no i od 01.10.2021 r., pracodawca udziela urlopu wychowawczego ( zaświadczenie w aktach sprawy )

Zastanawia mnie fakt, co z dochodami z działalności teoretycznie jest udzielony urlop ale praktycznie tylko z jednego ze stosunków które są zawarte, a po drugie utracić dochody mogę dopiero od listopada ? czy ktoś będzie tak uprzejmy i się zagłębi w moją sprawę. Czy liczyć dochód z działalności, utracić tylko pracodawcę. Proszę o wszelkie sugestie i rady.
Ania12
Referent
Od: 19 kwie 2017, 12:53
Zajmuję się: bezrobotna

Napisano: 13 paź 2021, 14:52

Do czasu aż Pańcia nie przyniesie zaświadczenia z ZUS, że działalność jest zawieszona w związku z opieką nad dziećmi to liczysz jej dochód z działalności.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 13 paź 2021, 14:54

tak też myślenie mnie naszło, dzięki Szarak że postanowiłeś się zagłębić i napisać swoje spostrzeżenie :)
Ania12
Referent

Napisano: 13 paź 2021, 14:57

Jak kontaktowałam się z naszym radcą prawnym który nas obsługuje i zasugerowałam owe zaświadczenie z ZUS to odpowiedział mi że wg niego nie jest on potrzebny, że powinnam bazować na potwierdzeniu udzielenia urlopu przez pracodawcę i ze to jest podstawa do przyznania dodatku. ale gdzieś to mi nie dawało spokoju....
Ania12
Referent

Napisano: 13 paź 2021, 16:15

Dla mnie ustawodawca uregulował osobno urlop wychowawczy jako utratę dochodów z zatrudnienia a osobno z działalności.

Art.3 pkt 23) lit.f) utracie dochodu - oznacza to utratę dochodu spowodowaną wykreśleniem z rejestru pozarolniczej działalności gospodarczej lub zawieszeniem jej wykonywania w rozumieniu art. 16b ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz. U. z 2019 r. poz. 299 i 303) lub art. 36aa ust. 1 ustawy z dnia 13 p ... połecznych (Dz. U. z 2019 r. poz. 300, z późn. zm.),

Art.36aa ust.1 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych:
Osoba sprawująca osobistą opiekę nad dzieckiem, która prowadziła pozarolniczą działalność gospodarczą przez okres co najmniej 6 miesięcy, może zawiesić wykonywanie działalności gospodarczej na okres do 3 lat w celu sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem, nie dłużej jednak niż do zakończenia roku kalendarzowego, w którym dziecko kończy 6. rok życia, a w przypadku dziecka, które z powodu stanu zdrowia potwierdzonego orzeczeniem o niepełnosprawności lub stopniu niepełnosprawności wymaga osobistej opieki osoby prowadzącej działalność gospodarczą, na okres do 6 lat, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez dziecko 18. roku życia. Przepis art. 6a prawo do objęcia obowiązkowymi ubezpieczeniami emerytalnym i rentowym ust. 2 stosuje się odpowiednio.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 14 paź 2021, 7:43

w punkt, niby człowiek wie ale jak ktoś poprze to jakoś tak inaczej, tym bardziej że nasz radca nie do końca zagłębił się w mój problem.
Serdecznie dziękuje za udzielenie wyczerpującej odpowiedzi z podaniem konkretnych art. Pozdrawiam ciepło i gdybym mogła w czymś kiedyś pomóc, proszę pisz, postaram się jak będę umiała :)
Ania12
Referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x