Dwa tytuły wykonawcze - 1 osoba, zwrot z US

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
pwojciech24
Stażysta
Zajmuję się: Księgowość
Kontakt:

Dwa tytuły wykonawcze - 1 osoba, zwrot z US

Post autor: pwojciech24 »

Witajcie. 15 marca wpłynął od nas zwrot z US - dwa tytuły wykonawcze dotyczące jednej Pani.
1) pierwszy tytuł wykonawczy z lutego 2018r. należność główna 500,00 zł + odsetki + KU nienależnie pobrane świadczenia za okres zasiłkowy 2013/2014
2) drugi tytuł wykonawczy z marca 2018r. - tutaj są 3 pozycje 500 zł + odsetki, 500 zł + odsetki, 500 zł + odsetki i koszty upomnienia. nienależnie pobrane świadczenia za okres zasiłkowy 2014/2015.

Komornik zwrócił kwotę 1426,26zł i w tytule mamy wyszczególnione kwoty: 1145,74+%344+upo11,60-K75,08. Zatem kwota wyegzekwowana została pomniejszona o koszty egzekucyjne, a pozostałe kwoty mówią co powinniśmy zakwalifikować na należność główną, odsetki, koszty upomnienia.

Czy wprowadzacie to przez ,,dodaj" i w pierwszej kolejności najstarsze zadłużenie, czyli 500 zł, a to co zostanie na spłatę zadłużenia z drugiego tytułu wykonawczego? I tak samo odsetki?

Co jeśli 1 tytuł wykonawczy zostanie spłacony? Wysłać pismo o spłacie należności objętej tytułem wykonawczym i o zmniejszeniu należności objętej 2 tytułem wykonawczym gdyż wyegzekwowana kwota od US nie pokryje całej należności?

Bardzo proszę o pomoc, chcę się upewnić, że myślę dobrze :)
ODPOWIEDZ