dwa wnioski na jedną osobę szo i śp - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 02 mar 2020, 10:15

Może ktoś doradzi, mamy panią która złożyła dwa wnioski opiekuńcze na matkę szo i śp w tym samym dniu. Co z takim kwiatkiem robicie? Daty niepełnosprawności u 76 letniej matki nie da sie ustalić. Dla mnie śp wg ustawy leci na odmowę. W jaki sposób przeprowadzacie postępowanie w takich przypadkach. Może ktoś posłuży radą :(
ab83
Podinspektor
Od: 12 paź 2015, 19:41
Zajmuję się:

Napisano: 02 mar 2020, 14:46

Rozumię dajecie Pani na świadczenie pielęgnacyjne odmowę i osoba się odwołuje do SKO.
Zawieszacie postępowanie do wniosku na SZO - decyzja zależy od rozstrzygnięcia przez inny organ wniosku na świadczenie.
Chyba że jest jeszcze inny powód: Pani na SZO sie nie kwalifikuje bo przekracza kryterium, wtedy dwie odmowy jednocześnie (bez zawieszania SZO)
*Ilona
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 8:47
Zajmuję się: ŚR, FA i ...

Napisano: 02 mar 2020, 15:40

Nie wiem co ta pani ma na myśli bo ona składa i tyle. Nic nie wspominała,że będzie się odwoływała.Będę jeszcze raz ja wzywać.Jak dla mnie śp leci na odmowę wg zapisu ustawy. Szo jeszcze nie weryfikowałam i nie wiem za bardzo co dalej robić. Czy zlecać wywiad środowiskowy.Czy w jednym czasie mogę prowadzić postępowanie na te 2 wnioski? I w którym momencie zawieszać. Nigdy takiej sytuacji nie było u nas. SP pójdzie na odmowę , szo załóżmy,że przyznamy i czy w chwili kiedy już np. wypłacimy szo a wpłynie do nas odwołanie to możemy w trakcie wykonywania decyzji wtedy zawieszać postępowanie? Właśnie takiej sytuacji najbardziej się obawiam. Może ktoś mi rozjaśni :(
ab83
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 02 mar 2020, 15:55

Ja bym zrobiła tak:
1.Odmowa Św. piel.
2.Pismo o wywiad do prac. socjal. po 7 dniach- (bez pośpiechu). Prac. niech zrobi wywiad bez pośpiechu ( 2 tygodnie).
W tym czasie wyjaśni się sprawa czy odwołuje się od decyzji odmownej od Św. piel.
Jeżeli tak- zawiesisz postępowanie w sprawie ustalenia uprawnień do SZO - do czasu rozstrzygnięcia odwołania.
Jeżeli nie- przyznasz SZO.
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 02 mar 2020, 16:12

Dzięki wielkie fajnie mi to rozjaśniłaś.Pozdrawiam :D
ab83
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 05 mar 2020, 14:14

przede wszystkim wezwać tą osobę do sprecyzowania : które świadczenie wybiera , o które będzie się ubiegać , bo zgodnie z art. 27 ust 5 ustawy o świadczeniach rodzinnych przysługuje jedno z tych świadczeń wybrane przez osobę uprawnioną - także w przypadku gdy świadczenia te przysługują w związku z opieką nad różnymi osobami.
magdaaaa
Praktykant
Od: 05 mar 2020, 13:57
Zajmuję się: DŚRiA

Napisano: 05 mar 2020, 15:14

Wiem, wiem pani wolałaby śp jak każdy, ale na ta chwile mi nie złożyła w tej sprawie pisma.MAŁO CO MÓWI, TYLKO,ŻE MA PRAWO ZŁOŻYĆ WNIOSKI. Właśnie tego się obawiam. W chwili odmowy śp powinnam wydać jej decyzje na szo. Co w przypadku, kiedy ona mi się od sp odwoła, rozumiem,że zawieszam postępowanie względem szo, jeżeli nie zdarze wydać szo , a odwołanie wpłynie to rozumiem ,że na wniosku o szo zawieszam postępowanie. Druga moja wątpliwość czy jeżeli damy jej odmowę na śp a termin na wydanie szo nam upływa i musimy wydać decyzje a ona jeszcze nie złoży odwołania to zrozumiałe jest,że wykonujemy ją czyli wypłacamy i psikus,że wpływa odwołanie to wtedy mimo już w części wykonywanej decyzji(wypłaconej za mc) też zawieszamy?
A może ona powinna przy tych wnioskach od razu wskazać na piśmie czego oczekuje. Trudna kobieta.
A co w przypadku kiedy byśmy przynali śp , wtedy odmowa szo bo ma przyznane sp,czy musi dopiero po wydanej decyzji dokonać wyboru wtedy uchylamy jedną....eeee chyba nie.
ab83
Podinspektor
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem