pani przyniosła zaświadczenie z poradni neanatologicznej stwierdzono ze dziecko cierpi na ciężkie i nieodwracalne upośledzenie ale lekarz który to podpisał do dr med specjalista chorób dziecięcych , czy takie moze być
Ja sprawdzałam czy dany dr posiada specjalizację II stopnia. Dzwoniłam do Centralnego Rejestru Lekarzy pracownik sprawdził czy podany prze zemnie dr posiada I czy II specjalizację i z rozmowy sporządziłam notatkę służbową do akt
Ja nie dzwonię .... tylko do akt wpinam wydruk z centralnego rejestru lekarzy
Ciężkie i nieodwracalne upośledzenie albo nieuleczalną chorobę zagrażającą życiu, które powstały w prenatalnym okresie rozwoju dziecka lub w czasie porodu, o których mowa w ust. 2 pkt 2–4, stwierdza w zaświadczeniu lekarz ubezpieczenia zdrowotnego, w rozumieniu ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych, posiadający specjalizację II stopnia lub tytuł specjalisty w dziedzinie: położnictwa i ginekologii,perinatologii, neonatologii, neurologii dziecięcej, kardiologii dziecięcej lub chirurgii dziecięcej.
Pediatra , specjalista chorób dziecięcych ani alergolog nie może wystawić właściwego zaświadczenia.
Dokładnie, ale w ustawie jest zapis - LUB więc może lekarz posiadać specjalizację II stopnia
,,stwierdza w zaświadczeniu lekarz ubezpieczenia zdrowotnego, w rozumieniu ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych, posiadający specjalizację II stopnia lub tytuł specjalisty w dziedzinie: położnictwa i ginekologii,perinatologii, neonatologii, neurologii dziecięcej, kardiologii dziecięcej lub chirurgii dziecięcej''
No wiem ,że.... LUB... ale nie napisałaś ,że pediatra/alergolog ma specjalizacje II stopnia więc uznałam , że jest specjalistą w tej dziedzinie i nie może wystawić zaświadczenia.
Jeżeli ma specjalizacje II stopnia to zaświadczenie jest OK.
REASUMUJĄC:
-specjalista II stopnia- każdy bez względu na specjalizacje może wystawić zaświadczenie,
-lekarz specjalista- tylko z określonej dziedziny j.w.
Z Centralnego Rejestru nie mogę odczytać czy dany lekarz ma I czy II specjalizację, dlatego ja dzwonię i proszę o udzielenie informacji w tym zakresie i zawsze ta inf. jest mi udzielana - sporządzam notatkę.