dylemat
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
dylemat
Mam taki przypadek. Na pietrze mieszka facet z żoną, oboje pracują, są wg. mnie w dobrej sytuacji materialnej. Na parterze tego samego domu mieszka ubezwłasnowolniona matka której syn jest opiekunem. Syn złożył wniosek o zasiłek stały. Wiem , że wywiad będę przeprowadzać ze synem, powinnam również zrobić wywiad alimentacyjny na rzecz matki skoro prowadzi odrębne gospodarstwo domowe (tak utrzymuje). Czy jeżeli syn oświadczy, że jego pomoc to opłacone rachunki za cały dom, zakup żywności itd., to nie będę mogła tego wliczyć do dochodu matki, bo to forma rzeczowa w końcu? Czy tak będzie właściwie? Mam mieszane uczucia, ale przypuszczam że tak będzie kiedy pójdę na wywiad, chłopak jest dobrze poinstruowany
a ja muszę się przygotować do rozmowy, być gotową na każdą ewentualność, żeby było zgodnie z prawem i kontrolujący nie zarzucili mi kiedyś że czegoś nie zrobiłam.

-
- Referent
- Zajmuję się: Innymi
- Kontakt:
Re: dylemat
My liczymy jako dochód część rachunków przypadających na osobę które opłaca ktoś z rodziny.Ale z tym bywa rożnie w rożnych ośrodkach. żywność oczywiście ,że nie.
Przeczytaj bardzo uważnie, ten wyrok zalicza opłaty jako dochód.
https://www.orzeczenia-nsa.pl/wyrok/i-os ... d42ca.html
Moje pytanie: co ma facet z góry do rodziny??? z czego się syn utrzymuje( podważenie osobnego gospodarstwa - tez jest wzmianka w wyroku)
Dlaczego dajecie klientom możliwość bycia" poinstruowanym" a sami nie robicie starań aby wiedze poszerzyć.
Przeczytaj bardzo uważnie, ten wyrok zalicza opłaty jako dochód.
https://www.orzeczenia-nsa.pl/wyrok/i-os ... d42ca.html
Moje pytanie: co ma facet z góry do rodziny??? z czego się syn utrzymuje( podważenie osobnego gospodarstwa - tez jest wzmianka w wyroku)
Dlaczego dajecie klientom możliwość bycia" poinstruowanym" a sami nie robicie starań aby wiedze poszerzyć.
Re: dylemat
dodatek mieszkaniowy też nie jest wypłacany do ręki, i można potraktować jako pomoc rzeczową, zwłaszcza jeśli pokrywa cały czynsz a nawet jest wyższy od czynszu - mamy takie przypadki, i jest liczony jako dochód, to opłacanie rachunków przez innych powinno być potraktowane dokładnie tak samo,
Oprócz dylemat - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
Suo
wyrówanie renty a opłata za DPS
UBEZPIECZENIE
leczenie odwykowe - kontrakt A czy B?
Odpłatność za schronisko
prawo do świadczeń opieki zdrowotnej
Wypłacany 30 zł czy ODMOWA???
zasiłek stały i ubezpieczenie zdrowotne
SEPI jak pobrac dane z innego PUPU
dwa wnioski z jednego miesiąca jedną decyzją?
DECYZJA KIERUJĄCA DO SCHRONISKA DLA BEZDOMNYCH
dec. zas. stały- pilne!
Sprawozdanie z e-wywiadów
prawo do emerytury a zwrot zasiłku stałego
Czy wliczać do dochodu?
dylemat świeżaka