Dział Specjalny Produkcji Rolnej - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 07 lut 2015, 21:44

Jak liczycie dochód z działów specjalnych produkcji rolnej? Jakie zbieracie dokumenty?
asik91
Praktykant
Od: 06 lut 2015, 22:06
Zajmuję się:

Napisano: 08 lut 2015, 0:11

Nie wiem o co chodzi?
malala

Napisano: 09 lut 2015, 19:23

Przy uprawie pewnych roślin lub hodowli pewnych zwierząt w znacznej ilości (określa to chyba jakieś rozporządzenie) rolnik jest zobowiązany zgłosić do KRUS dział specjalny produkcji rolnej. Wtedy poza dochodem z hektarów otrzymuje również dochód z działu specjalnego produkcji rolnej (np. uprawa sałaty czy pieczarek lub hodowla kaczek w naprawdę dużej ilości). Jak liczyć z tego dochód?
asik91
Praktykant
Od: 06 lut 2015, 22:06
Zajmuję się:

Napisano: 10 lut 2015, 11:57

Ja w takim przypadku liczyłam to , co strona napisała w oświadczeniu - dochód za poprzedni miesiąc.
abc

Napisano: 10 lut 2015, 13:26

Też mam taką rodzinę, która na dodatek nie posiada gruntów rolnych ale prowadzi tylko i wyłącznie dział specjalny produkcji rolnej, opłaca KRUS. Od lat praktykuję, że ustalam dochód z tego tytułu jak z dz. gosp. na zasadach ogólnych czyli 1/12 za poprzedni rok / z decyzji US w sprawie wymiaru zaliczek na podatek dochodowy od dochodów z działów specjalnych produkcji rolnej/ . Nikt mi tego jeszcze nie podważył. Zadałam swgo czasu takie pytanie na szkoleniu, które było prowadzone przez radcę prawnego z wydziału. Wówczas Pani nie umiała mi odpowiedzieć na to pytanie z marszu, zadeklarowała się, że przśle mejla z interpretacją tego zagadnienia, ale odpowiedzi nie otrzymałam do dnia dzisiejszego.
socjalnyM

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x