Klientka przyniosła pit 36 (prowadzi działalność gosp.-dział specjalny produkcji rolnej), poprosiłam o zaświadczenie z urzędu skarbowego za 2020 rok - czekam. Podzielę pewnie dochód na 12 m-cy i 1/12 dopiszę jako dochód sierpniowy.
Dzisiaj klientka mi oświadczyła, że prowadzi dział specjalny i to jednak nie jest działalność gospodarcza, płaci składki do KRUS na wniosek, nie ma 1 ha i nie jest rolnikiem. Nie wiem jak to teraz ugryźć, czy ktoś ma jakiś pomysł?
U mnie też są składki KRUS. Pani mi przyniosła decyzję z US w sprawie wymiaru zaliczek na podatek dochodowy od dochodów z działów specjalnych produkcji rolnej, gdzie jest ustalony dochód przez US na cały 2021 r. Zastanawiam się czy wziąć może 1/12 tego dochodu. Pani dostarczyła również potwierdzenie opłacania składek na ubezpieczenie społeczne do KRUS oraz ustalony wymiar ubezpieczenia zdrowotnego, nie wiem czy odliczać te składki czy nie.
Do mnie dzisiaj też przyszła taka Pani, ale zastanawiam się czy to nie wlicza się po prostu do gospodarstwa rolnego (dochód z gospodarstwa przecież liczymy czy tak czy tak jeśli jest). Pracownicy socjalni nie doliczają tego dochodu dodatkowo, traktują właśnie jako dochód z gospodarstwa.