zwolnienia chorobowe KRUS a dochody z gospodarstwa - Stypendia

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 13 wrz 2021, 9:41

Podpowiedzcie jak to jest u was...
sytuacja 1.
małżeństwo on posiada gospodarstwo na siebie 4,5 ha przeliczeniowych ona 0,50 przeliczeniowych w sąsiedniej gminie-obojgu liczymy dochód z gospodarstwa skoro nie przebywali w sierpniu na zasilkach chorobowych?czy tylko jemu???
sytuacja 2.
małżeństwo-on posiada gospodarstwo 1.30 ha przeliczeniowych ona tez w 1/2 czesci 0,75ha przeliczeniowych. On w sierpniu przebywał na zwolnieniu chorobowym w KRUS czyli doliczam mu zasiłek do dochodu ale wtedy nie moge doliczyc dochodu ryczałtowego z ha przeliczeniowego. Czyli państwo ma dochód tylko i wyłącznie z jego zasiłku?prac dorywczych nie podejmują..
help!!!
miczel666
Praktykant
Od: 20 cze 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR/ŚW

Napisano: 13 wrz 2021, 11:03

Ja liczyłabym to w taki sposób:
1) właścicielowi gospodarstwa liczyłabym dochód z gosp. dom. czyli ...ha x 308 zł - składka KRUS; kobiecie nie liczyłabym ani gospodarstwa, ani nie odliczyłabym KRUSu bo ma poniżej 1 ha;
2) małżeństwo jako współwłaściciele 1,30 ha (nie dzielę tego na osoby/domowników), liczyłabym zarówno dochód z gospodarstwa x 308 zł - składka KRUS + zasiłek chorobowy należny za sierpień (chyba że był tylko w sierpniu to traktuję jako utracony/jednorazowy)
InspektorOPS
Stażysta
Od: 15 paź 2020, 14:26
Zajmuję się: już chyba wszystkim ;)

Napisano: 13 wrz 2021, 12:53

DZIĘKUJE ZA PODPOWIEDZ-SUGERUJĘ SIE KSIĄZKĄ P. CISZEWSKIEGO I JEGO SZKOLENIAMI...CZYLI JEŚLI MĄŻ I ŻONA POSIADAJĄ OSOBNE GOSPODARSTWA NIE ZLICZAMY IM TEGO RAZEM?W KAZDYM MUSI BYĆ PONAD 1HA PRZELICZENIOWY ŻEBY WYLICZYC DOCHÓD?PYTAM BO PRACOWNICE SOCJALNE KAZAŁY MI WSZYSTKO DOLICZAC...
miczel666
Praktykant

Napisano: 13 wrz 2021, 15:15

Tak, liczymy dochód z gospodarstwa jedynie ponad 1ha przeliczeniowego,
Moim zdaniem małżonkowie jeśli mają odrębne gospodarstwa i np. mąż posiadający 2 ha nie płaci KRUSu na żonę - nie widnieje ona jako domownik, współwłaściciel itp., a posiada swoje gospodarstwo i to poniżej 1 ha to JA bym nie liczyła go... W mojej ocenie oznacza to że Pani pracuje na swojej ziemi ale nie liczymy jej jako dochód, a mąż na swojej ;)
Ale niech ktoś się jeszcze wypowie bo mogę nie mieć racji :)
InspektorOPS
Stażysta

Napisano: 13 wrz 2021, 15:52

Wzoruję sie na książce p.Ciszewskiego- gdyż w tym roku po raz pierwszy obsługuje stypendia szkolne (do tej pory 500+ , śr )według niego 1/3 skladki odliczamy tylko właścicielowi gospodarstwa-w sytuacji kiedy wlaściciel gosp.jest na zwolnieniu w KRUS dochodu z gosp.mu nie wliczamy tylko zasiłek chorobowy (dla mnie to b.dziwne bo przecież ktoś wykonuje prace w gospodarstwie nawet jak właściciel jest na zwolnieniu to gosp. nie zawiesza a tym samym dochód jest uzyskiwany). Największy problem mam właśnie z tymi gosp. i ha przeliczeniowymi poniżej 1ha czy doliczać czy nie oraz z własnościami mąż/żona czy im łączyć....
miczel666
Praktykant

Napisano: 15 wrz 2021, 9:07

Podepnę się do pytania :)
Jedynym właścicielem gospodarstwa rolnego jest mąż wnioskodawczyni. Do końca grudnia przebywa na chorobowym z KRUS. Czy w takiej sytuacji licze tylko dochód z chorobowego czy dochód z gospodarstwa też?
Agg23
Stażysta
Od: 15 cze 2021, 22:44
Zajmuję się: SW

Napisano: 15 wrz 2021, 9:40

InspektorOPS pisze:
13 wrz 2021, 11:03
Ja liczyłabym to w taki sposób:
1) właścicielowi gospodarstwa liczyłabym dochód z gosp. dom. czyli ...ha x 308 zł - składka KRUS; kobiecie nie liczyłabym ani gospodarstwa, ani nie odliczyłabym KRUSu bo ma poniżej 1 ha;
2) małżeństwo jako współwłaściciele 1,30 ha (nie dzielę tego na osoby/domowników), liczyłabym zarówno dochód z gospodarstwa x 308 zł - składka KRUS + zasiłek chorobowy należny za sierpień (chyba że był tylko w sierpniu to traktuję jako utracony/jednorazowy)
Czyli jeśli zasiłek chorobowy byl tylko do 20 sierpnia 2021r.(290zł) i wnioskodawczyni napisze mi w oświadczeniu ze mąz nie przebywa na dzień złożenia wniosku na zwolnieniu chorobowym to nie wliczam go do dochodów tylko dochod z ha przeliczeniowych? dobrze rozumuję?
miczel666
Praktykant

Napisano: 15 wrz 2021, 14:34

Ja bym tak zrobiła, traktowałabym chorobowe jako dochód utracony :)
InspektorOPS
Stażysta

Napisano: 16 wrz 2021, 11:41

W ogóle żądacie od strony zaświadczeń z KRUS o przebywaniu na zasiłku chorobowym za m-c sierpień???to tylko komplikuje sytuacje...w pomocy społecznej nie żądają takich zaświadczeń i to samo mi radzą
miczel666
Praktykant

Napisano: 16 wrz 2021, 13:05

Jesli ktoś przebywa ponad miesiąc na chorobowym i z tego tytułu ma dodatkowy dochód to dlaczego nie mamy go liczyć i nie żądać przedstawienia dokumentu/oświadczenia? Ustawa mówi jasno że bierzemy pod uwagę dochód bez względu na jego źródło - ustawa też daje nam jasne wykluczenia czego nie liczymy - zasiłku chorobowego z KRUS tam nie ma ;)
InspektorOPS
Stażysta

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x